preukusno
BEĆARAC MU NIJE NI BLIZU, OMILJENO TURSKO JELO SPREMNO ZA 15 MINUTA: Najfiniji menemen, rapsodija neodoljivih ukusa
Menemen je jedno od najpopularnijih turskih jela, a sprema se očas posla
Turska kuhinja je jedna od najpopularnijih i najcenjenih na svetu, a koliko je uticala na našu ni da ne spominjemo. I nikada nema greške kada je ona u pitanju.
Jedno od najpoznatijih jela tamošnjeg podneblja svakako je menemen, savršen za sve koji vole ili kajganu sa povrćem ili recimo bećarac. Ali, ima svojih dodatnih čari.
Šta je zapravo menemen?
Menemen je poznato, tradicionalno tursko jelo koje se ponegde pravi od celih jaja, negde samo od žumanaca, a u svakom slučaju je izvarednog ukusa i mirisa i s razlogom nadaleko poznato. Uz jaja mu se dodaje povrće, uglavnom crni luk, paradajz i paprika.
Menemen je ime dobio po gradu severno od Izmira, a obično se priprema očas posla, pa čak ni najsporijima neće trebati više od 15-20 minuta. Veštijima – samo desetak!
Jelo za sva godišnja doba! Uvek fino i uvek savršeno začinjeno, a gotovo je za samo par minuta.
Sastojci:
4 velika jajeta
2 paradajza
3 kašike paste od paradajza
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, srednje veličine
1 paprika babura
so i biber po ukusu
½ kašičice sušenog origana
Priprema
Zagrejte ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa na tome propržite luk i papriku (posoljene). Ostavite da se krčka do pet minuta, dok ne omekša, uz mešanje.
Potom dodajte sitno seckan i prethodno oljušten paradajz i paradajz pastu. Dodajte začine, pa dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje. Paradajz treba da omekne, ali da zadrži oblik.
Sklonite sve na jednu stranu tiganja i smanjite temperaturu na nisku. Dodajte umućeno jaje, propržite kratko da počne da se steže, pa tek potom promešajte sa smesom koja na ivici tiganja.
Po želji možete dodati začinsko bilje, poput peršuna, mirođije, suve nane, majčine dušice ili šta vam god duša poželi.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)