sjajno
EVO KAKO DA OČISTITE REŠETKU OD ROŠTILJA ZA TILI ČAS: Potreban vam je samo OVAJ NAPITAK i sva masnoća će NESTATI
Prljava rešetka na kojoj se peče meso je leglo bakterija
Lep vreme pravio je trenutak da iz podruma izvučete roštilj. Pripremanje obroka na grilu sa prijateljima prilika je ne samo da dobijete ukusan obrok već i da se družite sa bliskim ljudima. Međutim, pre nego što potpalite vatru i bacite meso na žar neophodno je očistit roštilj od ostataka masnoće i prljavštine.
Trik sa pivom
Svako ko je barem jednom čistio rešetku za roštilj zna koliko je to zahtevan i naporan posao. Još ako je niste očistili od prethodne sezozne eto problema kako da ukolonite skorelu masnoću koja se zalepila za rešetku.
Pre nego što posegnete za hemijskim sredstvima Kris Barnet, stručnjak za čišćenje podelio je neobičan trik kako možete očistiti roštilj uz pomoć piva.
- Čista rešetka na roštilju je neophodna, jer će omogućiti brže i bolje pečenje mesa, a vas zaštiti od bakterija koje mogu da dospeju na meso. Korišćenje piva za čišćenje roštilja je odličan mali trik ako nemate na raspolaganju sredstvo za čišćenje rerne. Kiselost piva pomaže u razbijanju masti i hrane koja se nalazi na vašem roštilju i olakšava čišćenje - rekao je on.
Prema rečima Barneta da bi pivo još bolje delovalo zagrejte roštilj 10 minuta, a potom preko rešetke sipajte pivo i sačekajte da se skorela masnoća i ostaci hrane sami odlepe od rešetke.
- Kad vidite da je mast zacvrčala uzmite metalnu žicu za ribanje ili četku i temeljno oribajte rešetku, ali i ostatak roštilja. Obavezno nosite zaštitne rukavice kako biste izbegli da povredite prste prilikom ribanja. Nako što ste oribali rešetku isperite je sa malo tople vode kako biste ukolonili ostatke prljavštine i piva - dodao je Barnet.
Kako upozoravaju lekari, neočišćeni roštilj može da se pretvori u leglo za razmnožavanje bakterija kao što su ešerihija koli i salmonela, koje mogu da se prenesu na meso tokom pečenja i ozbiljno ugroze zdravlje. Osim toga, ukoliko ne čistite redovno roštilj skratićete mu životni vek. Preporuka je da se barem rešetka za roštilj pere nakon svakog pečenja mesa.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)