recept
AKO VAM JE OSTALA PALENTA OD DORUČKA NEMOJTE JE BACATI: Evo šta možete da napravite, ukusno i odlično ide sa SIROM
Iskoristite ostatke na kreativan način
Palenta je mnogima omiljeni doručak. Najčešće se jede uz sir, kajmak ili mleko, neki dodaju i hrskavu prženu slaninicu.
Ako ste napravili previše ili vaši ukućani nisu bili mnogo gladni tog jutra, uvek možete iskoristiti palentu na još neki kreativan način.
Naš predlog su pržene kuglice od palente. Mogu da se jedu same, a sjajne su uz sir. Možete ih umočiti i u neki sos na bazi pavlake.
Ono što je važno da znate je činjenica da je palenta zdrava i lagana za probavu, te da bi svakako trebalo da bude na vašem meniju.
Bogata je vitaminima B grupe, vitaminima K i E, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalijumom, bakrom, selenom i manganom.
Ima mali broj kalorija, pa je sjajna za one koji vode računa o broju unetih kalorija.
Recept za kuglice od palente:
Sastojci:
300 g skuvane palente
oko 150 g brašna
začinsko bilje po želji - peršun je naša preporuka
Priprema:
Od navedenih sastojaka napravite testo. Kidajte ga i formirajte male loptice.
Sipajte više ulja u dublju šerpu i pržite loptice u vrućem ulju.
Jedite ih same ili poslužite uz sveži sir i pavlaku.
Bonus video:
(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)