morate znati!
NUTRICIONISTA KUKIČ OTKRIVA KOJA JE NAJBOLJA MORSKA, A KOJA REČNA RIBA: Ona njbolje utiče na HOLESTEROL
Nutricionista Strahinja Kukić otkriva koja je riba najbolja, rečna ili morska.
Veliki Vaskršnji post i dalje traje. Posti se na vodi, dok su vino i ulje dozvoljeni samo subotom i nedeljom, ali i na dan Sv. četrdesetorice mučenika. Riba se može jesti samo na Blagovesti i Cveti. Kada je reč o ribi, postoje mnoge zablude i dileme. Sa čime se riba jede, kako je pripremiti da bude što zdravija, da li je bolja ona iz ribnjaka ili reke i mora? Nutricionista Strahinja Kukić u RTS Ordinaciji istakao je da i riba može da postane nezdrava.
"Da, naravno da riba može da postane nezdrava i to je, nažalost, najčešći način na koji mi pripremamo ribu, odnosno ako ribu pripremamo u ulju. Duboko prženje i izlaganje visokoj temperaturi, između ostalog, mogu dovesti i do poremećaja omega-tri masne kiseline, odnosno oksidacije omega-tri masnih kiselina. Da bi se sačuvala omega-tri masna kiselina, potrebno je da se riba priprema negde na oko 150 stepeni Celzijusa i najbolje je pripremati je ili u rerni ili je sušiti ili je blago propržiti.
Koja riba ima najviše omega-tri masnih kiselina?
"Ribe koje su bele, one u svom mesu nemaju masti, pa samim tim imaju manje omega-tri masnih kiselina. Riba koja je crvenija i riba koja je masnija, ona sadrži više omega-tri masnih kiselina. Šaran, zavisi sa kog je podneblja, ali ako pričamo o ovom našem na proleće, itekako ima dosta omega-tri masnih kiselina u njemu, pod uslovom da je divlji", dodaje Strahinja.
Sa čime je najbolje jesti ribu?
"Ako govorimo o klasičnoj krompir salati, mislim da je sasvim u redu pojesti je sa ribom. Ako osoba nema nikakve tegobe sa želucem, nikakve tegobe sa crevima, standardna srpska kuhinja je okej, osim prženja o kom smo pričali u samoj pripremi ribe. Ako ima problema sa varenjem, bilo bi super da uzme, možda, cveklu, malo limuna, može i salata sa zeljem, to će pomoći i da se gvožđe bolje apsorbuje i to će pomoći da se riba bolje svari. Trebalo bi izbegavati pripremu ribe zajedno sa piričnem ili krompirom u istom sudu jer dolazi do nastanka hemijskih jedinjenja između skroba i proteina i to je teško za varenje, kao i za krvne sudove. Takođe, ne bi trebalo jesti ribu i hleb zajedno", savetovao je nutricionista.
Koji je najbolji izbor za rečne ribe, a koji za morske ribe?
"Ako govorimo o rečnoj ribi, to je definitivno, šaran. Dimljeni šaran ima svojih benefita, kao što jeste, čuvanje tih omega-tri masnih kiselina, ima i svojih mana, jer dim nije uvek zdrav, ali postoji način da postane zdraviji, a to je da se riba tokom te pripreme natrlja vitaminom C. Losos je broj dva. Losos je najmasniji, ima najviše omega-tri masnih kiselina, a ako govorimo o divljoj, to bi definitivno bila škarpina, mislim da se ona ne uzgaja, jer po sebi ima dovoljno omega-tri masnih kiselina."
Da li je zdravo jesti sirovu ribu?
Nutricionista ističe da ljudi sa našeg podneblja nisu navikli na suši i sirovu ribu. Najčešči problem koji se tada javlja jeste zatvor. Ipak dodaje da sirova riba kada se konzumira, i te kako ima više omega-tri masnih kiselina i to je potrebno ljudima iz hladnih krajeva koji nemaju Sunca kao mi. Na pitanje, kako riba utiče na holesterol i koja nije dobra za ljude koji imaju problema sa holesterolom?
"Za sada, kako istraživanja pokazuju, važno je držati svoj nivo holesterola pod kontrolom, ali je još važniji nivo triglicerida. U tom smislu, masna riba može biti dobra za održavanje optimalnog nivoa holesterola, zato što smanjuje zapaljenja, a smanjenjem zapaljenja u telu, posebno tih zapaljenja krvnih sudova, smanjuje se i nivo holesterola. U tom smislu, divlja riba, svakako, pripremljena na 150 stepeni Celzijusa, što masnija riba .Panirana i ona koja je uvaljana u brašnu i spremljena u ulju nije dobra", rekao je za kraj.
Bonus video:
(Espreso/Mondo/T.B./Prenosi M.M.)