generacije to pamte
NAJSOČNIJI POSNI KOLAČ SA MEDOM: Poslastica gotova za 15 minuta - prava starinska receptura
Posni kolač sa medom je najsočnija poslastica koja je gotova za 15 minuta, a sprema se po starinskoj recepturi
Lep vikend je pred nama i osim što treba da ga iskoristite maksimalno, tako isto treba svojim najmilijima da spremite neki desert koji će ih ostaviti bez daha.
Mnogi se pridržavaju Uskršnjeg posta koji je uveliko u toku, ali to ne znači da morate da se odreknete kremastih poslastica.
Bez obzira što ćete za ručak napraviti svetogorsku čorbu od tikvica koja ne oduzima mnogo vremena, tako i jedan kolačić će biti šlag na tortu posle dobrog slanog specijaliteta.
Ima li šta lepše od posnog kolača sa medom?
Sigurni smo da će vam se svideti i da ćete svi uživati dok ga jedete.
Svi sastojci sa receptom su tu:
Za koru:
cimet - kašičica (po želji)
brašno - 2,5 čaše (od 2 decilitra)
soda bikarbona - 1 kašičica
šećer - 1 čaša
kakao - 2 kašike
Svi sastojci se sjedine, pa se dodaje:
med - 5 kašika
voda - 1,5 čaša
ulje - 1,5 čaša
Priprema kore:
Sve sastojke pomešajte i izlijte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kora se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kada se kora ohladi, prelijte je sa malo toplog sirupa (čaša vode se pomeša sa pola čaše šećera).
Fil se priprema tako što u jedan litar posnog mleka (sojinog) dodate 10 kašika šećera i sačekate da provri.
U još 500 mililitara mleka razmutite 15 kašika gustina i polako dodajte u provrelo mleko, ali pazite da se ne stvore grudvice.
Kada se fil ohladi u njega dodajte 375 umućenog posnog margarina.
Sve dobro sjedinite i rasporedite preko kore za kolač.
Glazuru ne morate, ali ako želite, uzmute 200 grama posne čokolade i 4 kašike ulja.
Pomešajte i istopite, a zatim prelijte preko fila.
Prijatno.
Uživajte u najsočnijem kolaču sa medom tokom Uskršnjeg posta.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Zorica Đorđevic ĐokicPrenela: N.J)