recept
ŠARAN U CRVENOM SOSU KOJI SE SAM ODVAJA OD KOSTI: Toliko je mekan i ukusan da ćete sigurno TRAŽITI REPETE
Za posni ručak možete da poslužite razna jela, ali najbolji je pečeni šaran u crvenom sosu i posut sirom
Riba se u Srbiji uglavnom jede u toku posta, a njema priprema je jednostavna. Možete da je spremite na milion načina, a mi vam donosimo sjajan recept za šarana u crvenom sosu i posutog sirom. Ovako pripremljena riba će vas sigurno oduševiti, a zbog sosa i sira, prilog vam nije potreban.
Sastojci:
1 šaran
so, biber, slatka paprika
2 crna luka
120 g putera
2 crvene paprike
1 žuta paprika
2 kašike ulja
4 paradajza
4 čena belog luka
1 veza peršuna
80 g biljnog sira
Recept za pečenog šarana u crvenom sosu i sa sirom:
Očisitite šarana
Isecite ribu po dužini, pa izvadite iznutrice. Isecite peraja i dobro je operite. Zasecite je po dužini (sa obe strane) i isecite rep. Ako ne umete sami da očistite ribu, možete da zamolite da vam je očiste u ribarnici.
Začinite ribu
Ribu posolite, pobiberite i pospite začinskom paprike. Lepo utrljajte. Ribu začinite spolja i iznutra, pa umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru nekih pola sata.
Pecite šarana
Iseckajte crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Stavite šarana preko luka, pa u svaki prorez stavite parče putera. Pokrijte pek papirom, pa aluminijumskom folijom. Pecite ribu u rerni na 180°C oko 40-45 minuta.
Napravite sos
Isecite paprike, pa ih dobro izblendirajte. U tiganj sipajte malo ulja, pa dodajte paprike i kuvajte dok sos ne krene da ključa. Zatim dobro izblendirajte paradajz sa belim lukom, pa dodajte u sos od paprika. Začinite po želji, pa poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi nekih 5 minuta.
Prelijte sos preko ribe
Izvadite ribu iz rerne, pa sipajte sos u tepsiju, pa dodajte seckani peršun i rendani sir. Vratite u rernu da se peče još 15 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)