recept
FRANCUSKA POSLASTICA ''BRIOŠ'' ZA KOJOM SU SRPKINJE POLUDELE: Lagane kiflice punjene nutelom ćete ODMAH napraviti
Brioš je sladak hleb koji nam dolazi iz Francuske, a veruje se da je recept nastao slučajno
Legenda kaže da je pomoćnik kuvara u testo za običan hleb sipao više šećera i putera i da je tako nastao brioše ili mekane kiflice/hleb. Mi vam danas donosimo recept za preukusne mekane kiflice punjene nutelom, a vi možete da koristite i džem.
Sastojci:
2,5 kašičice suvog kvasca
50 ml mleka
500 g brašna
3,5 kašike šećera
2 jajeta
1 kašičica soli
150 g putera
Još:
1 jaje
Recept za mekane kiflice/brioš punjene nutelom:
Napravite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kašiku šećera i kvasca. Dobro promešajte, pa pokrijte providnm folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Aktivirani kvasac dodajte u posudu sa brašnom, pa dodajte preostali šećer, so i jaja. Umutite testo dok ne postane glatko. Pred kraj dodajte puter sobne temperature, pa nastavite da mutite. Oblikujte loptu, pa pokrijte testo providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Probajte i najbrže kiflice od 3 sastojka!
Oblikujte testo
Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru još sat i po vremena. Izvadite testo iz frižidera i ostavite na sobnoj temperautri još 3 sata.
Napravite kiflice
Razvucite lopticu od testa u obliku kruga, pa sipajte nutelu, Preklopite tako da samo nutelu pokrijte, a ostatak testa isecite na trake (ali ne do kraja). Zatim urolajte i ređajte na pleh obložen pek papirom.
Pecite kiflice
Od svih loptica napravite kiflice, pa ih premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)