ovo je i više nego dobro
MONASI U VREME USKRŠNJEG POSTA REDOVNO PRAVE SVETOGORSKU SALATU OD TIKVICA: Recept sa Hilandara - najukusnije jelo
Monasi u vreme Uskršnjeg posta redovno prave najukusniju svetogorsku salatu od tikvica po receptu sa Hilandara
Iako je Uskršnji post uveliko u toku i svi većinom znaju šta će sebi da spremaju, a da bude raznovrsno i ukusno.
Ne smemo da zaboravimo da monasi prave najhrskaviju ribu na pirinču čiji ukus je božanstven. Lagano jelo koje će vas držati sitim i po par sati.
Priprema je jednostavna, a zbog sočnog preliva nema šanse da sebi to nećete spremiti u danima kada postite na ulju.
Za vas je sada tu svetogorska salata od tikvica monaha sa Hilandara koju ćete spremiti očas posla, a uz nju vam neće biti potrebno ništa sa strane, jer može da zameni svako kuvano jelo.
Svi sastojci sa receptom su tu:
voda - 150 mililitara
tikvice - količina po izboru
jabukovo sirće - 20 mililitara
brašno - 4 kašike
beli luk - 2 čena
aleva paprika - 2 kašike
seckani peršun - 2 prstohvata
so - 1 kašičica
mleveni biber - pola kašičice
mešavina mlevenog kima - 1/4 kašičice
korijander
komorača
Način pripreme:
Tikvice prvo operite, oljuštite, pa je isecite na tanke kolutove.
Posolite ih i ostavite 5 minuta da puste vodu.
Samo malo da se navlaže kako bi se masa sa začinima lakše lepila za njih.
Komorač, korijander i kim sameljite. Za jednu tikvicu vam treba jedna četvrtina kašičice mešavine.
Začine, alevu papriku i brašno dobro promešajte. Zatim tikvice uvaljajte u smesu i pržite ih u ulju od koštica grožđa.
Sitno iseckajte peršun i stavite ga na dno činije, a preko njega pržene tikvice.
Preko njih dodajte seckani beli luk, pa sve prelijte mešavinom jabukovom sirćeta i vode.
Ostavite salatu 20 minuta, toliko da tikvice lepo upiju tečnost i začine.
Prijatno i uživajte maksimalno u ovoj salati monaha sa Hilandara.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com/Prenela: N.J)