uuh, kakav je!
DOMAĆICE ODLEPILE ZA POSNIM KOLAČEM SA DŽEMOM I ORASIMA: Kremasta poslastica koju ćete obavezno praviti za Uskrs
Ove godine proslavljavmo Vaskrs 5. maja, nešto kasnije nego inače, a svi znaju da pre tog datuma postoji period posta
Ove godine post je počeo u martu i trajaće sve do 4. maja. U skladu sa tim, mnogima su neophodni recepti i ideje šta bi mogli da pripreme kada im se jede nešto slatko. Mi vam predlažemo brz i jednostavan recept na čaše, a u pitanju je kolač sa džemom i orahom koji će vam se sigurno svideti. Priprema nije zahtevna, a vi ćete ubrzo imati ovu poslasticu na trpezi.
U nastavku pogledaj kako da pripremite posni kolač sa džemom i orahom kod kuće.
Sastojci:
2 čaše brašna
polovina praška za pecivo
kašika cimeta
2 čaše šećera
2 kašike džema po izboru + džem za premazivanje
pola čaša ulja
1 čaša vode
2 izrendane jabuke
3 kašike mlevenih oraha
Recept za posni kolač sa džemom
Priprema:
U činiju direktno prosejte brašno i polovinu praška za pecivo. Potom dodajte cimet i šećer, a onda sve sjedinite ručnom mutilicom. U praškastu smesu dodajte džem po izboru. Sada slede mokri sastojci te dodajte vodu i ulje. Sve sjedinite ručnom mutilicom. Jabuku ne morate ljuštiti od kore, već je tako izrendajte i tako dodajte u smesu. Sve sjedinite kašikom. Pleh nauljite, potom pospite brašnom, pa višak otklonite. Izlijete smesu koju ste napravili. Smesu zagladite i pečete dok gornja kora ne postane zlatna. Gornji sloj kolača premažite džemom, a onda pospite mlevenim orasima.
Bonus video:
(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)