Kolač sa džemom i orasima, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sunčane Staze

uuh, kakav je!

DOMAĆICE ODLEPILE ZA POSNIM KOLAČEM SA DŽEMOM I ORASIMA: Kremasta poslastica koju ćete obavezno praviti za Uskrs

Ove godine proslavljavmo Vaskrs 5. maja, nešto kasnije nego inače, a svi znaju da pre tog datuma postoji period posta

Objavljeno: 02.04.2024. 18:15h

Ove godine post je počeo u martu i trajaće sve do 4. maja. U skladu sa tim, mnogima su neophodni recepti i ideje šta bi mogli da pripreme kada im se jede nešto slatko. Mi vam predlažemo brz i jednostavan recept na čaše, a u pitanju je kolač sa džemom i orahom koji će vam se sigurno svideti. Priprema nije zahtevna, a vi ćete ubrzo imati ovu poslasticu na trpezi.

U nastavku pogledaj kako da pripremite posni kolač sa džemom i orahom kod kuće.

Sastojci:

2 čaše brašna

polovina praška za pecivo

kašika cimeta

2 čaše šećera

2 kašike džema po izboru + džem za premazivanje

pola čaša ulja

1 čaša vode

2 izrendane jabuke

3 kašike mlevenih oraha

Recept za posni kolač sa džemom

Priprema:

U činiju direktno prosejte brašno i polovinu praška za pecivo. Potom dodajte cimet i šećer, a onda sve sjedinite ručnom mutilicom. U praškastu smesu dodajte džem po izboru. Sada slede mokri sastojci te dodajte vodu i ulje. Sve sjedinite ručnom mutilicom. Jabuku ne morate ljuštiti od kore, već je tako izrendajte i tako dodajte u smesu. Sve sjedinite kašikom. Pleh nauljite, potom pospite brašnom, pa višak otklonite. Izlijete smesu koju ste napravili. Smesu zagladite i pečete dok gornja kora ne postane zlatna. Gornji sloj kolača premažite džemom, a onda pospite mlevenim orasima.

Bonus video:

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)