Ilustracija, Foto: Jelajelena Petrovic

recept

SUNCOKRET ŠTRUDLA SA MAKOM NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Mekana, ukusna, hrskava, ma čista DESETKA!

Ovoj štrudli niko neće odoleti

Objavljeno: 02.04.2024. 08:18h

Ovaj slatkiš za sve je neodoljiv!

Potrebno je:

  • 600 gr brašna
  • malo soli
  • 300 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • korica limuna
  • 30 gr kvasca
  • 1 kašičica šecera

Nadev:

  • 250 gr maka mlevenog
  • mleko za mak
  • 50 gr maslaca za mak
  • šećer ako mak nije zaslađen

Priprema:

Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje, brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno.

foto: Jelajelena Petrovic

Istresti na pobrašnjen sto i obraditi rukama i podeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira. Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleko, oko 100-150 ml, zasladiti ako mak nije sladak, dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajući.

foto: Jelajelena Petrovic

Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dela pa na osam i onda svaki ugao još nedno i dobijamo 16 trouglova.

foto: Jelajelena Petrovic

Hvatamo dva trougla jedan sa levom a drugi sa desnom rukom, i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testona kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje pa premažemo žumancetom i pečemo na 220C 30 minuta.

foto: Jelajelena Petrovic

Pečenu pitu pokriti krpom a posle po želji posuti vanilin šećero, Vrhunska mekana mirisna Uživajte!

Bonus video:

(Espreso/Jelajelena Petrovic/Prenosi M.M.)