recept
SUNCOKRET ŠTRUDLA SA MAKOM NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: Mekana, ukusna, hrskava, ma čista DESETKA!
Ovoj štrudli niko neće odoleti
Ovaj slatkiš za sve je neodoljiv!
Potrebno je:
- 600 gr brašna
- malo soli
- 300 ml mleka
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- korica limuna
- 30 gr kvasca
- 1 kašičica šecera
Nadev:
- 250 gr maka mlevenog
- mleko za mak
- 50 gr maslaca za mak
- šećer ako mak nije zaslađen
Priprema:
Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje, brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno.
Istresti na pobrašnjen sto i obraditi rukama i podeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira. Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleko, oko 100-150 ml, zasladiti ako mak nije sladak, dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajući.
Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dela pa na osam i onda svaki ugao još nedno i dobijamo 16 trouglova.
Hvatamo dva trougla jedan sa levom a drugi sa desnom rukom, i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testona kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje pa premažemo žumancetom i pečemo na 220C 30 minuta.
Pečenu pitu pokriti krpom a posle po želji posuti vanilin šećero, Vrhunska mekana mirisna Uživajte!
Bonus video:
(Espreso/Jelajelena Petrovic/Prenosi M.M.)