specijalitet
TRADICIONALNA BUGARSKA KAPAMA - KRALJICA PROLEĆNIH UKUSA: Idu jaja i spanać, sa hladnim jogurtom nastaje rapsodija
Predstavljamo vam interesantu verziju kapame sa jajima i spanaćem
Dolazak lepog, pravog prolećnog vremena je sa sobom doneo i osveženje na trpezama, a jedno od jela koji bi moglo da postane njihov deo je svakako širom Balkana omiljena kapama.
Kapama je jedan od simbola bugarske tradicionalne kuhinje, a ona ima brojne varijacije.
Za nekoga je obavezan sastojak kapame meso – najčešće juneće, ali često i pileće, dok ima onih koji prave kapamu isključivo bez mesa.
Ipak, ni varijacije bez mesa nisu posne jer su uz spanać tu obavezni i mleko i jaja.
Donosimo vam recept za pravi prolećni spacijalitet koji se može poslužiti za bilo koji obrok tokom dana.
Sastojci:
500 g spanaća
100 ml mleka
2-3 jajeta
2 glavice crnog luka, srednje veličine
2 čena belog luka
1 šoljica pirinča
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičice suvog sačina
so i biber po ukusu
ulje za prženje
malo vode
Priprema
Zagrejte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni, a zatim dodajte i beli luk. Kad sve lepo porumeni, ubacite opran, sitno seckan spanać koji ste ocedili prstima.
Nakon što spanać omekša, dodajte šoljicu pirinča i pržite sve na niskoj do srednjoj vatri oko 10 minuta.
Začinite mlevenom paprikom i suvim začinom, pa nalite malo vode, tek da ogrezne, i ostavite da se krčka dok pirinač ne omekša.
Prebacite sve u tepsiju, pa prelijte jajima koja ste umutili s mlekom.
Stavite da se zapeče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Služite uz hladan jogurt i uživajte u svakom božanstvenom zalogaju!
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R/Preneo: V.Š)