preukusno
NAJVEĆI SPECIJALITET USKRŠNJEG POSTA - ĆUFTE OD TIKVICA: Takve nikada niste probali, jedno prepuštamo vama na maštu
Imamo sjajnu ideju za posni ručak - fenomenalne ćufte od tikvica
Uskršnji post je 2024. godine počeo 18. marta i traje sve do 4. maja, što znači da ima još mnogo dana i mnogo posnih trpeza koje bi trebalo osmisliti.
Ako vam je za ovaj period zafalilo ideja za ručak, na pravom ste mestu. Predstavljamo vam jedno sjajno jelo u kojem će svi uživati, a koje se, naravno, sprema bez sastojaka životinjskog porekla.
U pitanju su posne, veganske ćufte od tikvica, preukusne, a veoma brze za pripremu.
Možete ih služiti uz krompir, pirinač ili grašak, a što se tiče začina - slobodno budite maštoviti.
Sastojci:
4 tikvice
4 mlada luka
4 čena belog luka
1/2 glavice crnog luka
6 kašika griza
6 kašika brašna
1 kašičica suvog začina
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
peršunov list po ukusu
Priprema
Oljuštite (ako želite, ne mora) i dobro operite tikvice, pa ih izrendajte, posolite po ukusu i stavite u posudu ili na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da upije višak tečnosti. Neka odstoji najmanje 20 minuta.
Kad puste vodu, rukama još malo ocedite tikvice, pa im dodajte povrće isečeno na kockice i sitno iseckan peršun. Sve lepo pomešajte.
Dodajte brašno, griz i začine, pa sjedinite.
Kašikom vadite smesu za ćuftice, oblikujte rukama (nauljenim) i pržite u vrelom ulju.
Kad su gotove, ređajte ćufte po papirnom ubrusu da se cedi višak masnoće.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R/Preneo: V.Š)