Rolat sa džemom od 4 sastojka - bakin starinski recept, Foto: Glossy/Milica Ilić

predivna stvar

NAJMEKŠI ROLAT SA DŽEMOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Sprema se očas posla sa samo 4 sastojka (RECEPT)

Recept za rolat sa džemom kakav se pravio u neka stara, dobra vremena

Objavljeno: 01.04.2024. 13:04h

Naše bake su i dan danas ostale neprevaziđene što se tiče kuhinje, pa i pored činjenice da živimo u 21. veku i činjenice da su recepti iz celog sveta na par klikova od nas. Neke stvari jednostavno nikada neće izgubiti svoje mesto...

U takve poslastice spadaju i oni mekani rolati od jaja i brašna filovani džemom, kremom, pavlakom ili čime god vi poželite.

U pitanju je najjednostavniji patišpanj, a ako ste ga i vi kao dete obožavali sada vam donosimo recept koji definitivno treba da sačuvate u svojoj svesci, preporučuje "Glossy".

Ovaj recept se godinama prenosi s kolena na koleno, a budući da je mnogo ukusan možete odmah da napravite u duplu meru. Jedan filujte kremom, drugi džemom i nema greške.

Pa da krenemo, za početak od materijala.

Sastojci:

8 jaja

8 kašika šećera

8 kašika brašna

1 prašak za pecivo

FOTO: Glossy/Milica Ilić
FOTO: Glossy/Milica Ilić
FOTO: Glossy/Milica Ilić

Priprema:

Prvo odvojte belanca od žumanaca, pa zatim belanca umutite u čvst sneg dodajući malo po malo šećer. Kad se lepo umuti smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodavati jedno po jedno žumance i jednu po jednu kašiku brašna.

Nakon što se napravi lepa kremasta smesa sipati je u pleh koji ste prethodno podmazali i stavili preko njega pek papir.

Staviti da se peče oko 20 minuta na 220 stepeni. Potom izvadite i stavite preko kore vlažnu krpu. Posle oko 3,4 minuta namažite fil po želji i lagano urolajte. Isecite tanko krajeve, a onda secite na komade debljine oko 1, 2 cm i služite.

Nakon svega toga vam preostaje samo da uživate.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Milica Ilić/Preneo: V.Š)