recept
RECEPT ZA POSNI TIRAMISU KOJ SE TOPI U USTIMA: Mnogi se ne vraćaju na MRSNU varijantu kada jednom probaju ovo!
Posni tiramisu zahteva da izdvojite vreme za pripremu, ali je izuzetno kremast i jak, zbog indijskog oraha.
Pravi se kao i klasičan tiramisu, sa espreso kafom. Možda ćete želeti da napravite i lažni tiramisu sa ovsenim pahuljicama. Evo kako se pravi posni tiramisusa domaćim biljnim maskarpone sirom!
Sastojci:
- 185 g višenamenskog brašna
- 1 ½ kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 6 kašika neslanog biljnog putera, omekšanog
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 60 ml bademovog mleka
- Ulje za podmazivanje
- Biljni maskarpone
- 200 g sirovih indijskih oraha
- ključala voda, za natapanje indijskih oraha
- 120 ml bademovog mleka
- 115 g meda
- 65 g kokosovog ulja, rastopljenog
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica limunovog soka
- 740 ml kokosovog mleka
- 2 kašike šećera u prahu
- Za natapanje
- 175 ml espresa, sobne temperature
- 180 ml vode
- 3 kašike ruma
- kakao prah, za posipanje
Recept za posni tiramisu sa domaćim biljnim maskarpone sirom
Korak 1
Spojite mokre i suve sastojke
Za posni tiramisu u srednjoj činiji prosejte zajedno brašno, kukuruzni skrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ostavite na stranu. U posebnoj srednjoj posudi umutite puter i šećer mikserom dok se potpuno ne sjedine. Dodajte vanilu i miksirajte 2-3 minuta, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta. Dodajte ½ mešavine brašna u mokre sastojke i umutite dok se ne sjedini. Dodajte bademovo mleko. Umutite dok se ne sjedine. Dodajte ostale suve sastojke i umutite dok smesa ne postane glatka. Napravite kolčiće veličine prsta.
Korak 2
Napravite kolače
2 pleha obložite papirom za pečenje i podmažite uljem. Prebacite testo u kesu za šlag. Stavite kolače na pripremljene limove za pečenje, sa razmacima. Ohladite ih u frižideru 30 minuta. U međuvremenu zagrejte rernu na 180˚C. Pecite kolače 13-15 minuta, dok ivice ne postanu svetlo smeđe. Pustite da se potpuno ohladi.
Korak 3
Napravite biljni maskarpone sir
Ubacite indijske orahe u činiu i sipajte sa dovoljno ključale vode da ih pokrije. Ostavite ih da se natapaju dok malo ne omekšaju, oko 10 minuta. Nakon toga ih iscedite. Dodajte indijski orah, bademovo mleko, med, kokosovo ulje, so, vanilu i limunov sok u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka. U kokosovo mleko dodajte šećer u prahu i umutite mikserom dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, 2-3 minuta. Pomoću lopatice umešajte mešavinu indijskog oraha u umućeno kokosovo mleko.
Korak 4
Napravite tečnost za natapanje kolača
U plitkoj činiji pomešajte espreso, vodu i rum. Sastavite tiramisu, rasporedite oko 65 grama maskarponea na dno tepsije. Brzo umočite kolač u espreso mešavinu i stavite na vrh kreme. Ponovite sa sa svim kolačima da prekrijete krem. Pažljivo rasporedite 130 grama maskarponea preko kolača, zatim dodajte još jedan sloj kolača, još jedan sloj kreme i poslednji sloj preostalih kolača. Vrh premažite preostalom kremom od maskarponea. Pokrijte posudu za pečenje plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pre serviranja, tiramisu pospite kakao prahom. Servirajte posni tiramisu i uživajte!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/L.S./Prenosi M.M.)