mekane kao duša
PEKARSKI RECEPT ZA LEPINJE GOTOVE ZA 20 MINUTA: Uz ovu caku svakome će testo ispasti savršeno mekano i vazdušasto
Zemičke možete da služite kao zamenu za hleb, ali su odlične i kada želite da napravite burgere
Zemičke se prave slično kao i lepinje, a sa ovim receptom testo sigurno uspeva. Ako u testo dodate sirće ono će pomoći da brže nadođe, a ulje i puter će ih učiniti najmekšim do sada. Obavezno napravite lepinje koje svima uspevaju!
Sastojci:
1/2 svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
450 g brašna
1 jaje
40 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika putera
1 kašika sirćeta
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašičica kisele pavlake
Recept za mekane zemičke:
Umesite testo
U posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i sipajte toplo mleko. Dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, jaje, sipajte ulje, istopljeni puter i sirće. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da odmori nekih sat vremena.
Oblikujte zemičke
Na pobrašnjenoj površini kratko premesite testo i podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte loptice, pa opet pokrijte providnom folijom i ostavite da odmore 15 minuta.
Pecite
Poređajte zemičke na pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa kiselom pavlakom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Bonus video:
(Espreso/svarukusa/S.B./prenela T.M.)