Tulumbe, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Sabi

uuh, kakav ukus!

ZA OVIM RECEPTOM ZA TURSKE TULUMBE SVE SRPKINJE SU ODLEPILE: Savršen kolač kao iz poslastičarnice - ukus kida

Omiljena turska poslastica

Objavljeno: 31.03.2024. 18:18h

Tulumbe su poslastica koja oduševljava svojim ukusom i mirisom, ali retko ko se usuđuje da se upusti u pripremu ovog kolača zbog njegove navodne komplikovanosti. Međutim, sa pravim receptom i malo vežbe, tulumbe se mogu napraviti i u domaćoj kuhinji. Za pravljenje tulumbe potrebno je pripremiti sledeće sastojke:

1/2 l vode

100 g šećera

100 ml ulja

500 g brašna

5 jaja

Za sirup:

1 kg šećera

1/2 l vode

1 manji limun

Prirpema sa ukusom tradicije:

Priprema ovog kolača zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan truda. Dan pre nego što planirate da napravite tulumbe, treba pripremiti sirup tako što ćete skuvati vodu i šećer, a zatim dodati kolutove limuna. Nakon toga, sirup treba ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider. Za testo, u šerpi je potrebno promešati ulje, šećer i vodu, pa kuvati dok ne provri. Zatim se smesa sklanja sa šporeta, dodaje brašno i sve se dobro sjedini. Nakon što se testo ohladi, dodaju se umućena jaja i sve se dobro izmeša mikserom. Testo se potom stavlja u špric za kolače i istiskuje direktno u vrelo ulje. Nakon prženja, tulumbe se potapaju u ohlađeni sirup kako bi bolje upile ukus, pre nego što se izvade i posluže. Tulumbe su kolač koji je oduvek bio deo mnogih domaćinstava i predstavljaju slatki zalogaj sa dušom, baš kao što su ih pravile mnoge generacije pre nas. Ne propustite priliku da isprobate ovaj tradicionalni recept i uživate u ukusu tulumbe koji će vas sigurno osvojiti.

Bonus video:

(Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)