uuh, kakav ukus!
ZA OVIM RECEPTOM ZA TURSKE TULUMBE SVE SRPKINJE SU ODLEPILE: Savršen kolač kao iz poslastičarnice - ukus kida
Omiljena turska poslastica
Tulumbe su poslastica koja oduševljava svojim ukusom i mirisom, ali retko ko se usuđuje da se upusti u pripremu ovog kolača zbog njegove navodne komplikovanosti. Međutim, sa pravim receptom i malo vežbe, tulumbe se mogu napraviti i u domaćoj kuhinji. Za pravljenje tulumbe potrebno je pripremiti sledeće sastojke:
1/2 l vode
100 g šećera
100 ml ulja
500 g brašna
5 jaja
Za sirup:
1 kg šećera
1/2 l vode
1 manji limun
Prirpema sa ukusom tradicije:
Priprema ovog kolača zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan truda. Dan pre nego što planirate da napravite tulumbe, treba pripremiti sirup tako što ćete skuvati vodu i šećer, a zatim dodati kolutove limuna. Nakon toga, sirup treba ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider. Za testo, u šerpi je potrebno promešati ulje, šećer i vodu, pa kuvati dok ne provri. Zatim se smesa sklanja sa šporeta, dodaje brašno i sve se dobro sjedini. Nakon što se testo ohladi, dodaju se umućena jaja i sve se dobro izmeša mikserom. Testo se potom stavlja u špric za kolače i istiskuje direktno u vrelo ulje. Nakon prženja, tulumbe se potapaju u ohlađeni sirup kako bi bolje upile ukus, pre nego što se izvade i posluže. Tulumbe su kolač koji je oduvek bio deo mnogih domaćinstava i predstavljaju slatki zalogaj sa dušom, baš kao što su ih pravile mnoge generacije pre nas. Ne propustite priliku da isprobate ovaj tradicionalni recept i uživate u ukusu tulumbe koji će vas sigurno osvojiti.
Bonus video:
(Espreso/republika/M.Ognjenović/prenela T.M.)