Posni paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

recepti

3 POSNA JELA IZ HILANDARSKOG KUVARA KOJE MORATE PROBATI: Lako se prave, ukusni su, a monasi sa Atosa ih tamane

Jela koja se brzo spremaju, a preukusna su

Objavljeno: 31.03.2024. 10:30h > 10:34h

Hilandarski kuvar sačinjen je od najlepših jela koje monasi sa Atosa svakodnevno spremaju. Uz ove izvrsne specijalitete post vam neće pasti teško, naprotiv. Vaskršnji post je najstroži i traje do 4. maja, a kada god vam nestane ideja za spremanje novog obroka, pronađite inspiraciju u receptima koje smo izdvojili za vas.

Varivo od mladog boba

Sastojci:

1/2 kg mladog bobovog zrna

glavica crnog luka

2 kašike ulja

so

peršun

lovorov list

malo tucane suve paprike

1/2 kašike brašna

foto: Printscreen/Youtube

Priprema:

Na ulju poprzite sitno seckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Zatim dodajte so i pomenute začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmute u vodi, a zatim kuvajtejoš 15 minuta.

Posna paprikaš na vodi

Sastojci:

1/2 kg krompira

1/2 kg crnog luka

2 šargarepe

4 mesnate paprike

1 veza peršuna

2 kašike suvog začina

2 kašike brašna

mlevena paprika

so

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.

Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.

Manastirska jota

100 g pasulja

250 g kiselog kupusa

250 g krompira

100 g paradajz pirea

Glavica crnog luka

50 g brašna

50 g belog luka

so, biber

Priprema:

U jednoj šerpi skuvajte krompir, u drugoj krupne parčiće kupusa, a u trećoj pasulj.

Prodinstajte luk dok ne dobije staklastu boju, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva.

U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir, pasulj i kupus. Na kraju umešajte i pasirane čenove belog luka i paradajz pire.

Začinite jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso/Stil/Prenosi A.M.)