recepti
3 POSNA JELA IZ HILANDARSKOG KUVARA KOJE MORATE PROBATI: Lako se prave, ukusni su, a monasi sa Atosa ih tamane
Jela koja se brzo spremaju, a preukusna su
Hilandarski kuvar sačinjen je od najlepših jela koje monasi sa Atosa svakodnevno spremaju. Uz ove izvrsne specijalitete post vam neće pasti teško, naprotiv. Vaskršnji post je najstroži i traje do 4. maja, a kada god vam nestane ideja za spremanje novog obroka, pronađite inspiraciju u receptima koje smo izdvojili za vas.
Varivo od mladog boba
Sastojci:
1/2 kg mladog bobovog zrna
glavica crnog luka
2 kašike ulja
so
peršun
lovorov list
malo tucane suve paprike
1/2 kašike brašna
Priprema:
Na ulju poprzite sitno seckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Zatim dodajte so i pomenute začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmute u vodi, a zatim kuvajtejoš 15 minuta.
Posna paprikaš na vodi
Sastojci:
1/2 kg krompira
1/2 kg crnog luka
2 šargarepe
4 mesnate paprike
1 veza peršuna
2 kašike suvog začina
2 kašike brašna
mlevena paprika
so
Priprema:
Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.
Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.
Manastirska jota
100 g pasulja
250 g kiselog kupusa
250 g krompira
100 g paradajz pirea
Glavica crnog luka
50 g brašna
50 g belog luka
so, biber
Priprema:
U jednoj šerpi skuvajte krompir, u drugoj krupne parčiće kupusa, a u trećoj pasulj.
Prodinstajte luk dok ne dobije staklastu boju, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva.
U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir, pasulj i kupus. Na kraju umešajte i pasirane čenove belog luka i paradajz pire.
Začinite jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.
Bonus video:
Bonus video:
(Espreso/Stil/Prenosi A.M.)