Bajadera sa kokosom, Foto: Printscreen/youtube/ Einfache Rezepte

uuuh, topi se

RECEPT ZA DOMAĆU BAJADERU OD KOKOSA SA DVOSTRUKIM KORAMA MORA SVAKA ŽENA DA ZAPIŠE: Savršen kolač za svaki dan

Kada su se u prodavnici prvi put pojavile bajadere nastala je velika pomama

Objavljeno: 29.03.2024. 20:10h

Ovaj ukusan kolač sa čokoladom i orašastim plodovima je brzo osvojio svačija srca, pa su domaćice odlučile da naprave i domaći verziju. Bajadere danas možete da napravite sa različitim sastojcima, a uglavnom se ne peku. Ipak, mi vam donosimo sjajan recept za bajadere sa kokosom i dvostrukom čokoladom.

Sastojci:

Za testo:

9 belanaca

300 g šećera

200 g kokosa

100 g brašna

Za fil:

9 žumanaca

130 g šećera

100 ml kafe

250 g putera

2 kašike kakaoa

Za glazuru:

200 g čokolade

100 g kokosovog ulja

Recept za bajadere sa kokosom:

Napravite fil

U posudi pomešajte kašičicu kafe sa 100 ml vrele vode, pa dobro promešajte. Žumanca pomešajte sa šećerom i kakaom, pa lepo sjedinite. Kuvajte na pari, uz neprestano mešanje, pa sipajte i kafu. Sve lepo promešajte i nastavite da kuvate dok se fil ne zgusne. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sobne temperature, pa dodajte fil i sve lepo sjedinite mikserom.

Napravite koru

Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte, pa dodajte prosejano brašno i opet lagano sjedinite. Dobijenu smesu sipajte na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 25 minuta.

Napravite glazuru

Koru premažite filom, lepo poravnajte i stavite u frižider. Istopite čokoladu sa kokosovim uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i vratite u frižider da se čokolada stegne.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)