ideje za doručak ili večeru
NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE POSNE KIFLICE - 3 RECEPTA: Nema jaja i mleka, idealne za Uskršnji post (ajvar, džem, riba)
Pred vama su tri idealna recepta za najukusnije kiflice za Uskršnji post
Kada je u pitanju trpeza tokom Uskršnjeg posta, postoji bezbroj ideja među koje spadaju uvek nezaobilazne i svima omiljene kiflice.
Nema bolje stvari za doručak ili večeru - i zbog fenomenalnog ukusa, ali i kućnog budžeta, jer ne zahtevaju puno novca.
Mi vam predstavljamo tri recepta za posne kiflice, a preporuka je da probate sva tri, taman da vam (ako je to uopšte moguće), ne dosade jedni te isti ukusi.
U pitanju su fiflice sa ajvarom, džemom i tunjevinom.
1. Posne kiflice sa ajvarom
Sastojci:
20 gr kvasca
kašičica šećera
500 g brašna + kašičica brašna
200 ml tople vode
3 kašike ajvara
100 ml ulja
prstohvat soli
posni majonez
susam
Priprema:
Kvasac izmrvite i dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo odvojene tople vode i sačekate da nadođe.
U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ajvar, vodu, ulje i smesu sa kvascem.
Mesite testo, pa ostavite tridesetak minuta da odstoji.
Testo premesite rukama, pa oklagijom razvucite.
Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
Urolajte trougliće u kiflice, pa ostavite još pola sata da odmore.
Premažite ih potom posnim majonezom i susamom po želji.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.
2. Posne kiflice sa džemom
Sastojci:
20 g kvasca
500 g brašna + kašičica brašna
kašičica šećera
230 ml vode
70 ml ulja
50 g šećera + šećera u prahu
džem
prstohvat soli
Priprema:
Izmrvite kvasac u činiji, pa dodajte kašičicu brašna, šećera i malo tople vode, pa to promešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje, ostatak vode, so i mešavinu od kvasca. Dodajte i šećer i mesite testo.
Ostavite da odmori tridesetak minuta.
Potom, testo premesite i razradite na radnoj površini, rukama i oklagijom.
Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.
Stavite malo džema u ugao svakog trouglica, pa rolajte u kiflice i ređajte na pleh.
Premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Pospite ih šećerom u prahu kad su pečene.
3. Posne kiflice s ribom
Sastojci:
500 g brašna
kocka svežeg kvasca
130 g posnog margarina
80 ml gazirane vode
180 ml vode (mlake)
150 ml ulja
150 g tunjevine iz konzerve
praziluk
kašičica soli
kašičica šećera
susam
Priprema:
U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte šećer, lepo razmutite i ostavite na 10 minuta da naraste.
Potom dodajte brašno, mineralnu vodu, mlaku vodu, so i ulje i mesite sve dok ne dobijete fino i glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na četiri lopte, pa svaku razvucite i isecite na jednake trouglove.
Sitno iseckajte praziluk, pa uzimajte malo po malo, mešajte s tunjevinom, time filujte kiflice i ređajte ih po plehu obloženom pek papirom.
Posni margarin iseckajte na kockice, pa njih rasporedite po kiflicama i ostavite da ih da nadođu još malo, oko 15 minuta. Pospite susamom po ukusu.
Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)