3 recepta za posne kiflice, Foto: Printscreen/Youtube/RicetteFatteInCasa

ideje za doručak ili večeru

NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE POSNE KIFLICE - 3 RECEPTA: Nema jaja i mleka, idealne za Uskršnji post (ajvar, džem, riba)

Pred vama su tri idealna recepta za najukusnije kiflice za Uskršnji post

Objavljeno: 29.03.2024. 14:35h

Kada je u pitanju trpeza tokom Uskršnjeg posta, postoji bezbroj ideja među koje spadaju uvek nezaobilazne i svima omiljene kiflice.

Nema bolje stvari za doručak ili večeru - i zbog fenomenalnog ukusa, ali i kućnog budžeta, jer ne zahtevaju puno novca.

Mi vam predstavljamo tri recepta za posne kiflice, a preporuka je da probate sva tri, taman da vam (ako je to uopšte moguće), ne dosade jedni te isti ukusi.

U pitanju su fiflice sa ajvarom, džemom i tunjevinom.

1. Posne kiflice sa ajvarom

Recept za posne kiflice sa ajvaromfoto: Printscreen/youtube/Brzo i lako

Sastojci:

20 gr kvasca

kašičica šećera

500 g brašna + kašičica brašna

200 ml tople vode

3 kašike ajvara

100 ml ulja

prstohvat soli

posni majonez

susam

Priprema:

Kvasac izmrvite i dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i malo odvojene tople vode i sačekate da nadođe.

U drugoj posudi pomešajte brašno, so, ajvar, vodu, ulje i smesu sa kvascem.

Mesite testo, pa ostavite tridesetak minuta da odstoji.

Testo premesite rukama, pa oklagijom razvucite.

Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.

Urolajte trougliće u kiflice, pa ostavite još pola sata da odmore.

Premažite ih potom posnim majonezom i susamom po želji.

Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene.

2. Posne kiflice sa džemom

Recept za posne kiflice sa džemomfoto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci:

20 g kvasca

500 g brašna + kašičica brašna

kašičica šećera

230 ml vode

70 ml ulja

50 g šećera + šećera u prahu

džem

prstohvat soli

Priprema:

Izmrvite kvasac u činiji, pa dodajte kašičicu brašna, šećera i malo tople vode, pa to promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje, ostatak vode, so i mešavinu od kvasca. Dodajte i šećer i mesite testo.

Ostavite da odmori tridesetak minuta.

Potom, testo premesite i razradite na radnoj površini, rukama i oklagijom.

Presecite krug testa na polovine, pa na četvrtine i tako redom dok ne dobijete 16 trouglića.

Stavite malo džema u ugao svakog trouglica, pa rolajte u kiflice i ređajte na pleh.

Premažite uljem i pecite oko pola sata na 200 stepeni.

Pospite ih šećerom u prahu kad su pečene.

3. Posne kiflice s ribom

Recept za posne kiflicefoto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

Sastojci:

500 g brašna

kocka svežeg kvasca

130 g posnog margarina

80 ml gazirane vode

180 ml vode (mlake)

150 ml ulja

150 g tunjevine iz konzerve

praziluk

kašičica soli

kašičica šećera

susam

Priprema:

U malo mlake vode izmrvite kvasac, dodajte šećer, lepo razmutite i ostavite na 10 minuta da naraste.

Potom dodajte brašno, mineralnu vodu, mlaku vodu, so i ulje i mesite sve dok ne dobijete fino i glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Prebacite na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na četiri lopte, pa svaku razvucite i isecite na jednake trouglove.

Sitno iseckajte praziluk, pa uzimajte malo po malo, mešajte s tunjevinom, time filujte kiflice i ređajte ih po plehu obloženom pek papirom.

Posni margarin iseckajte na kockice, pa njih rasporedite po kiflicama i ostavite da ih da nadođu još malo, oko 15 minuta. Pospite susamom po ukusu.

Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)