ovo svi vole
NAJKREMASTIJI POSNI KAČAMAK SA CRNIM LUKOM: Samo 3 sastojka su potrebna - recept znaju samo naši stari
Samo tri sastojka su potrebna za najkremastiji posni kačamak sa crnim lukom, a recept znaju samo naši stari
Doručak je najvažniji obrok i zato je važno da ga niko ne preskače.
Pošto je u toku Uskršnji post i većina ljudi posti, mnogima dobro dođe što više ideja za razna jela kako bi mogli da uživaju u raznovrsnim specijalitetima u tom periodu.
Svi prave razne posne salate, pite, kuvana jela, ali i razne poslastice bez kojih retko ko može, jer sve domaće je mnogo ukusnije od kupovnog.
Tako jedna poslastica mirisom i ukusom vraća u detinjstvo, a reč je o posnom kolaču sa višnjama na vodi. Mekan, sočan i lagan desert koji naši stari ne zaboravljaju da spremaju čak i kada nije post.
Znamo da svi od malena volimo da jedemo kačamak, a pred vama je sada posni sa crnim lukom koji je prava fantazija i napravićete ga već sutra.
Tu su sastojci i recept:
so - prstohvat
kukuruzno brašno - 500 grama
voda - 1 litar
crni luk - 2 glavice
Način pripreme:
U šerpu sipajte litar posoljene vode i pustite da polako vri.
U nju lagano dodajte pola kilograma kukuruznog brašna, ali dok ga sipate mešajte bez prestanka da se ne bi stvorile grudvice.
Kada vam kukuruzno brašno ukuva na tihoj vatri otprilike (20 minuta), ostavite ga na toploj ringli da se krčka još pola sata.
Crni luk sitno iseckajte i prodinstajte ga na malo vode dok ne omekša i dodajte malo soli.
Gotov kačamak sipajte u tanjir, a preko njega sipajte kašiku pripremljenog crnog luka i služite.
Uživajte u posnom kačamaku sa crnim lukom kojem nijedan ne može da parira.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)