ovo je bombastično
NAJUKUSNIJA POSLASTICA SA ČOKOLADOM: Mađarski kolač "Rigo Janči" - kremastiji do sada niste probali
Mađarski kolač "Rigo Janči" je najukusnija poslastica sa čokoladom, a kremastiji do sada niste probali
Domaćice sigurno već znaju šta će svojim najmilijima spremiti za vikend i sa čime će ih iznenaditi.
Ručak je naravno na prvom mestu, ali ono čemu se svi najviše raduju jesu poslastice.
Jedan turski kolač "ravanija" je pravi izbor jer je toliko sočan zbog griza i limuna da ništa bolje ne može da vas osveži osim njega.
Ono čemu se mnoge žene obraduju jesu mađarski kolači koje njihove žene prave na izvrstan način, a jedan takav je ispred vas.
U pitanju je "Rigo Janči" - poznatom je po ljubavnoj priči violiniste Rigo Jančija romskog porekla i zabranjene ljubavi prema belgijskoj princezi koju je očarao muzikom.
Toliko je kremast i pun čokolade.
Pravićete duplu meru kada vidite koliko kida.
Recept sa sastojcima:
Za dve kore:
ulje - 1 kašika
jaja - 3
kakao prah - 2 kašike
šećer - 60 grama
brašno - 50 grama
Za fil:
maslinovo ulje - 125 grama
čokolada za kuvanje - 150 grama
šećer u prahu - 300 grama
slatka pavlaka - 600 ml
želatin - 2 kesice
Za glazuru:
slatka pavlaka - 100 ml
čokolada za kuvanje - 100 grama
Priprema:
Šećer umutite sa belancima u čvrst šam. Zatim dodajte žumanca i ulje, pa umutite dobro dok se sve ne sjedini.
Kakao pomešajte sa brašnom i lagano pomešajte sa smesom.
Pleh dimenzija 23 x 30 obložite pek papirom i u njega izlijte smesu.
Koru pecite u zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta na 180 stepeni.
Isti postupak ponovite i sa drugom korom.
Za fil umutite maslac sa polovinom šećera u prahu, pa dodajte otopljenu čokoladu.
Mikserom sve sjedinite, dok ne dobijete glatku smesu.
Preostali šećer u prahu umutite sa slatkom pavlakom, dodajte želatin i sve lepo izmešajte. Od te smese odvojite jednu trećinu, a ostatak pomešajte sa filom od čokolade i maslaca.
Sada sledi filovanje kolača. Prvo ide kora, pa fil od čokolade, pa fil od slatke pavlake, pa opet kora.
Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, ali pazite da ne prokuva. Glazuru prelijte preko kolača, pa ostavite u frižider da se dobro stegne.
Uživajte u ovom kolaču Mađarica.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.Žena.Blic.rs/Prenela: N.J)