važno
NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA TAJNU KOJE JE POVRĆE BOLJE JESTI SIROVO: Samo ovako je POTPUNO ZDRAVO, morate probati
Nutricionistkinja Ešli Toš ističe da jedenje određenog sirovog povrća ima bolje blagodeti po zdravlje u poređenju sa termički obrađenim - kuvanim, pečenim ili prženim
Ona je otkrila koje povrće možete konzumirati u sirovom stanju, naglašavajući da upravo sirovo povrće može poboljšati imunitet i dati osećaj sitosti.
Sirovo povrće sadrži visok procenat vlakana i mnogo vode, što doprinosi osećaju sitosti. Takođe, grickanje sirovog povrća može biti korisno za one koji žele da izgube kilograme.
- Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer ga kuvanje i prženje smanjuju njegove korisne materije. Uzmite na primer beli luk. Beli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kuvanjem smanjujemo njegovo dejstvo, objasnila je nutricionistkinja, kako prenosi Dejli Star.
Takođe, ističe važnost uključivanja i sirovog i termički obrađenog povrća u ishranu. Preporučuje se grickanje paprika u kombinaciji sa humusom kao užina, što je idealno čak i za one koji poste.
Evo liste sirovog povrća koje preporučuje nutricionistkinja:
Paprike
Paprike su Bogate vitaminom C, najbolje ih je konzumirati sirove.
Brokoli
Sadrži dosta vlakana i vitamin C, dobro ga je oprati i grickati uz neki sos.
Beli luk
Mnogo je zdravije jesti ga sirovog, jer ćete tako uneti više alicina koji je povoljan za jačanje imuniteta. Možete ga sitno iseckati i dodati u salatu ili jaja.
Crni luk
Konzumiranje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvek ga možete dodati u salatu ili sendvič.
Batat
Možete ga jesti sirovog, za razliku od običnog krompira. Sadrži dosta vitamina C i A, vlakana i kalijuma.
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Alo Ivana Petranović/ Prenela I.O.)