brutalno dobar
NAJSOČNIJI TURSKI KOLAČ "RAVANIJA": Poslastica sa grizom i limunom - recept star godinama unazad
Turski kolač "ravanija" je najsočnija poslastica sa grizom i limunom, a sprema se po receptu starom godinama unazad
Poslednji je radni dan, a žene već razmišljaju sa čime će za vikend obradovati svoje ukućane.
Ukoliko neko od vas posti, svetogorska čorba sa ribom koju prave monasi sa Hilandara je pun pogodak. Ukusnija je i od same riblje čorbe zbog pikantnog ukusa i povrća.
Naravno, ako ne postite uvek za vas imamo poslasticu koja će vas oboriti sa ukusom i mirisom, a takav je baš turski kolač "ravanija". Sočna poslastica sa grizom i limunom koja će vas osvežiti u sekundi.
Ne treba vam puno vremena da je spremite, a uživaćete u svakom zalogaju.
Svi sastojci sa receptom:
Za koru:
limun - pola jednog limuna
jaja - 3
šećer - dve i po šolje
kiselo mleko - 1 šolja
prašak za pecivo - 5 grama (1/2 kesice)
ulje - 1 šolja
soda bikarbona - 1 kašičica
brašno - 3 kašike
griz - 1 šolja
Za sirup:
limun - pola jednog limuna
šećer - 2 i po šolje
voda - 2 i po šolje
Način pripreme:
Prvo se sprema sirup.
U šerpu sipajte šećer i vodu, a čim provri, kuvajte 5 minuta.
U to dodajte pola limuna koji ste isekli na kolutove i kuvajte 4-5 minuta.
Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Zatim umutite jaja sa šećerom dok se dobije pena.
U to sipajte kiselo mleko u koje ste prethodno stavili sodu bikarbonu.
Sledeće što dodajete je ulje i nastavite da mešate bez prestanka.
Gotovu smesu sipajte u pleh koji ste pretohodno podmazali uljem i brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni dok korica ne dobije zlatnu boju.
Izvadite kolač iz rerne i prelijte je sa sirupom dok je još vruća.
Ostavite nekoliko sati sa strane kako bi ravanija ravnomerno upila sirup.
Prijatno i uživajte u ovom osvežavajućem kolaču Turkinja.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)