BOLJA OD OVE NE POSTOJI
SAMO MONASI PRAVE OVAKVU SVETOGORSKU ČORBU SA RIBOM: Najlepše jelo za Uskršnji - recept sa Hilandara
Samo monasi prave najlepšu svetogorsku čorbu sa ribom u vreme Uskršnjeg posta po receptu sa Hilandara
Uskršnji post je uveliko u toku, a mnogi ljudi koji posti uvek vole da se obraduju novim specijalitetima.
Svi većinom u tom periodu spremaju ribu na razne načine, krompir salatu, neka lagana kuvana jela...
Ono što se mnogima svidelo jeste hilandarska čorba od krompira koja je toliko ukusna i sočna da nema šanse da se nekome ne dopadne.
Čim je budete probali, uverićete se da je bolja od bilo koje mrsne sa mesom.
Ono što monasi redovno prave jeste naravno i svetogorska čorba sa ribom koja ne može u tim danima da se zaobiće, a po receptu je sa Hilandara.
Puna povrća, ribe, testenine...
Recept sa sastojcima je tu:
testenina - posna sitna
celer - koren
morska riba - više vrsta (glave)
peršunov list
celerov list
crni luk - između 5-7 glavica
mirođija po želji
šargarepa - između 4-5
so
biber - zrno (nekoliko)
aleva paprika po želji
Priprema:
Na početku se prvo skuva riba ( riblje glave) zajedno sa 2-3 glavice crnog luka, korenom celera, nekoliko zrna bibera i 2-3 šargarepe.
Zatim u drugoj šerpi propržite 3-4 glavice crnog luka sa dve šargarepe koje ste prethodno isekli na kolutove.
Odmah nalijte vodom u kojoj su se kuvale glave ribe, ali je prethodno procedite.
Meso očistite od kostije, pa ga dodaje u čorbu.
Dok se čorba kuva, u nju dodajte biber, so i alevu papriku.
Na samom kraju dodajte sitnu testeninu, kratko kuvajte i sklonite sa ringle.
Kada sklonite sa šporeta, dodajte iseckan peršun i mirođiju.
Uživajte i prijatno u čorbi koju prave monasi sa Hilandara.
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)