recept
POSNA TORTA SA DŽEMOM, SPREMNA ZA MANJE OD SAT VREMENA: Niko neće moći da joj odoli, odmah će nestati sa trpeze
Posna torta sa džemom je pravi prolećni desert, vrlo jednostavan. Rado ćete da je pravite, jer nije zahtevna
Posna torta sa džemom biće vam jedna od omiljenih, čak i ako ne postite. Vrlo je jednostavna i priprema se za manje od sat vremena. Ukoliko postite možda ćete želeti da napravite i posnu plazma tortu prelivenu čokoladom.
Za jednostavnu tortu sa džemom potrebni su vam biljni puter i ovseno mleko, kao i brašno. Evo kako se pravi posna torta sa džemom!
Sastojci:
150 g biljnog putera
300 ml ovsenog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
300 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
Za fil
100 g biljnog putera
200 g šećera u prahu, plus dodatak za posipanje
4 kašike džema po izboru
Recept za posnu tortu sa džemom
Zagrejte rernu
Za posnu tortu sa džemom, prvo zagrejte rernu na 180C. Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje i namažite sa malo biljnog putera. Ovseno mleko stavite u bokal i dodajte sirće, ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne zgrudva. Stavite polovinu kašičice ekstrakta vanile, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i biljni puter u veću činiju, pa prelijte mešavinom mleka. Izmiksirajte sve, dok smesa ne postane glatka.
Pecite testo
Podelite smesu između dva kalupa za torte, a zatim pecite u sredini rerne 30-35 minuta. Ostavite patišpanje u kalupima, da se prohlade, a potom ih izvadite iz kalupa da se potpuno ohlade.
Napravite fil
Dok se patišpanji hlade, napravite fil. Da biste napravili posni puter krem, umutite biljni puter, šećer u prahu i drugu polovinu kašičice ekstrakta vanile, dok smesa ne postane bleda i mekana. Ako je smesa previše čvrtsta, dodajte još jednu do dve kašike ovsenog mleka.
Premažite patišpanje i spojite ih
Premažite kremom od putera jedan od ohlađenih patišpanja, a potom preko toga namažite džem. Preko toga stavite drugi šatišpanj. Sastavljenu tortu pospite sa malo šećera u prahu pre nego što je isečete. Uživajte u posnoj torti sa džemom!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)