recept
NEMCI SE KUNU U OVAJ SIR, PRAVI JE ELIKSIR: Pravi se od samo 2 sastojka i za par minuta
Najpre napravite mlaćenicu i to tako što ćete u jednu šolju mleka dodati jednu kašiku limunovog soka
Tradicije naroda širom sveta su različite, a Nemci su uvereni da je ovaj sir njihov eliksir od pamtiveka. Naime, reč je o kvark (Quark) siru, koji je vrsta nemasnog krem sira ili gušćeg jogurta koji potiče iz Nemačke i Austrije. U našim krajevima ppzat je pod nazivom švapski sir, u Sjedinjenim Američkim Državama kao Farmer Cheese, a u Poljskoj ga zovu tvarog (Twarog).
Pored toga što je niskokaloričan, kvark je izuzetno zdrav, poboljšava imuni sistem, ubrzava metabolizam i pomaže izgradnji mišića. Ovaj sjajan izvor proteina sadrži i visok procenat kalcijuma zbog čega je dobar za kosti. Takođe je bogat vitaminom B što ga čini idelanom potporom za nervni sistem.
Možete ga napraviti i sami, a biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 2 šolje punomasnog mleka
– ½ šolje mlaćenice
Priprema:
Najpre napravite mlaćenicu i to tako što ćete u jednu šolju mleka dodati jednu kašiku limunovog soka. Nakon desetak minuta na sobnoj temperaturi mleko će početi da se zgrušava i vaša mlaćenica će biti spremna za upotrebu.
Zatim u šerpici zagrejete dve šolje punomasnog mleka, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Potom u mleku umešajte mlaćenicu. Dobijenu smesu prebacite u posudu i ostavite na sobnoj temperaturi oko 24 sata.
Nakon toga dobićete smesu koja podseća na jogurt. Prebacite je na gazu koju ste stavili na šerpu ili činiju, a zatim odložite u frižider da prenoći. Nakon toga možete konzumirati kvark i čuvati ga u frižideru naredna četiri dana.
Zbog svoje kremaste, fleksibilne strukture, kvark se može koristiti u gotovo svim slanim i slatkim receptima – kolačima, sufleu, čizkejkovima, biskvitima, sosevima, mlečnim namazima za mazanje kriški za doručak ili kao zamena za kiselo mleko ili pavlaku u nekim jelima i raznim ukusnim salatama.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)