recept
RECEPT ZA KIŠ LOREN FRANCUSKU PITU: Ovo savršenstvo će probuditi sva VAŠA ČULA i naterati da POJEDETE CEO PLEH
Francuska pita Kiš Loren ima svoje obožavaoce širom sveta, a bićete i vi jedan od njih kada probate
Kiš Loren je tradicionalna francuska pita. Dobila je naziv po francuskoj pokrajini Lorraine. Sastoji se od prhkog testa i nadeva koji sadrži prženu slaninu i preliv od jaja, pavlake i mleka. Ono što je pizza kod Italijana, to je ovaj kiš kod Francuza, mogli bismo ga nazvati i “francuska pizza”.
Sastojci:
Za testo:
- 200g mekog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 115g margarina ili maslaca + 5g za premazivanje pleha
- 1 žumance
- 1-2 kašike vode
Za nadev:
- 1 kašika maslaca ili masti
- 1 glavica crnog luka veća
- 200g mesnate slanine
- 50g tvrdog sira bilo kog
- 1 kašika svežeg peršuna
- 3 jajeta i 1 belance(ostao od testa)
- 200ml pavlake za kuvanje ili 200g kisele
- 40ml mleka ili još 50ml pavlake za kuvanje
- po ukusu so, mleveni biber, muskatni orah
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo i odložite u frižider na pola sata. Za fil kratko propržite slaninu, pa posebno umutite jaja sa pavlakom i mlekom, dodajte začine. Testo razvucite oklagijom i stavite u pleh. Izbušite viljuškom dno i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta do zlatne boje. Izvadite pleh, pojačajte rernu na 200 stepeni. Na koru sipajte slaninu, pa prelijte jajima i pavlakom. Vratite pleh u rernu na 15-20 minuta.
Uživajte u savršenom ukusu, prijatno!
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Stil Milica Krajnović/ Prenela I.O.)