specijalitet sa sela
NAJUKUSNIJE JELO KOJE SE PRAVI U TOKU USKRŠNJEG POSTA: Posni "hajdučki" pasulj - recept koji samo naši stari pamte
Posni "hajdučki" pasulj je najuskusnije jelo koje se pravi u toku Uskršnjeg posta, a recept samo naši stari pamte
Sigurni smo da ukoliko postite već smišljate šta ćete ukusno da spremate za vikend.
Od raznih kuvanih jela, salata, pita, pa sve do poslastica (raznih torti i kolača).
Ono što monasi ne preskaču da prave jeste hilandarska čorba od krompira koja prija celom organizmu, a sa druge strane je toliko lagana i neće vam teško pasti na stomak.
Posle toga moći ćete da se zasladite posnim rafaelo kuglicama.
Ono što je sada ispred vas tu jeste nešto novo, a u pitanju je posni "hajdučki" pasulj. Čorbast, sočan, a priprema se brzo.
Nećete zažaliti što ste ga spremili. Čak i oni koji ne poste će se oduševiti.
Potrebni sastojci i recept:
biber
beli pasulj - 500 grama
so
crni luk - 1 glavica
lovorov list - 1
beli luk - 5 čena
aleva paprika - 1 kašika
ulje - 3 kašike
paprika - 1 (sveža ili suva)
bezglutensko brašno - 1 kašika
zelen - 1 veza
Priprema:
Očišćen i probran pasulj operite u nekoliko hladnih voda.
Zatim se pasulj stavlja u lonac sa hladnom vodom i kuva se 10 minuta, ali od trenutka kada krene na ključa.
Nakon toga, vodu odlijte i sipajte toplu vodu.
Dodajte sitno isečen crni i beli luk, očišćenu zelen i papriku.
Sada u poseban lonac sipajte 2 litre vode, dodajte alevu paprike i dobro izmešajte.
Ne sme da bude grudvica.
Sve to sipajte u pasulj i kuvajte na umerenoj vatri dok pasulj ne postane mekan.
Pred sam kraj napravite zapršku i sipajte u pasulj.
Prijatno i uživajte u ovom jelu tokom Uskršnjeg posta koji naši stare najbolje prave.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)