služite uz jogurt
ORIGINALAN KOSOVSKI RECEPT ZA MANTIJE KOJI MORATE DA SPREMITE: Toliko su UKUSNE da se TOPE u ustima
Ne postoji osoba kojoj se ovako pripremljene mantije neće svideti
Mantije su vrsta pita od mesa, koje se na Kosovu tretiraju kao kraljica među pitama. Prave se i u BiH, Turskoj, a možda i drugde. Pogodne su za vreme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.
Sastojci
za 6 osoba
ZA TESTO
700 g Pšeničnog glatkog brašna
1,5 kašičica soli
400 ml vode
ZA NADEV
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mlevene teletine
1 kašičica Vegete
½ kašičica soli
½ kašičica bibera
ZA KORE
125 g rastopljenog maslaca
Priprema
1.
U velikoj činiji zajedno pomešajte brašno, so i vodu, pa mikserom dobro izmešajte tako da dobijete mekano testo. Činiju prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
2.
U tiganj stavite maslac i zagrejte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno naseckani luk i na srednjoj vatri ga pecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3.
Dodajte meso, Vegetu, so i biber te ostavite da se dinsta dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Krčkajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4.
Testo razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5.
Svaku kuglicu malo raširite valjkom za testo, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog testa (dimenzije otprilike 50x70 cm).
6.
Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7.
Dobijenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomerno rasporedite pripremljeno meso.
8.
Punjene kvadratiće presavijte tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dole u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.
9.
Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika/Prenosi A.M.)