SAVET
ZA OVOM JEVREJSKOM TEHNIKOM FARBANJA JAJA SRPKINJE SU ODLEPILE: Pored PRELEPE boje, jaja će imati i PIKANTAN ukus
Farbanje jaja lukovinom je tradicionalan način ukrašvanja
Svake godine se čuvarkuća farba lukovinom, a ako volite prirodan način farbanja predlažemo vam da isprobate i jevrejsku tehniku. Oni isto farbaju jaja lukovinom, ali njihova tajna je u začinima. Jevreji u šerpu dodaju raznovrsne začine koji ne samo da će ofarbati jaja, već će im dati i pikantan ukus. Predlažemo da isprobate ovu tehniku jer ćete se oduševiti.
lukovina
200 ml ulja
200 ml sirćeta
5 čenova belog luka
biber u zrnu
so
lovorov list
mleveni korijander
mleveni kardamon
mleveni kim
tucana paprika
Jevrejski recept za farbanje jaja lukovinom:
Pripremite sastojke
U šerpu na dno poređajte lukovinu, pa stavite jaja. Zatim sipajte malo ulja i sirćeta, posolite (2-3 kašike), pobiberite, pospite korijander, kardamon, kim i tucanu papriku. Stavite lovorov list i čen belog luka. Zatim ide još jedan sloj lukovine, jaja, začina... i tako ređajte dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da bude lukovina. Sipajte hladnu vodu tako da lukovina ogrezne i ostavite da ostoji celu noć tako.
Kuvajte jaja u lukovini
Sutradan kuvajte jaja dok ne krenu da ključaju, pa smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte još nekih 18 sati. Sklonite sa šporeta, pa ostavite još jednu noć u šerpi da se jaja ohlade.
Premažite uljem
Izvadite jaja iz lukovine, pa na vatu sipajte ulje i premažite ofarbana jaja.
Bonus video:
(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)