Turski kolač "kunefe", Foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

vrhunsko

NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Turski kolač "kunefe" - sočan i jeftin po receptu iz stare sveske

Turski kolač "kunefe" je najlepša poslastica koja osvaja na prvi zalogaj jer je sočan i jeftin, a pravi se po receptu iz stare sveske

Objavljeno: 26.03.2024. 11:29h

Iako je tek početak radne nedelje, vaši najmiliji sigurno razmišljaju šta ćete im spremati za vikend.

Kao što očekuju da im spremite nešto dobro za ručak, ne očekuju ništa manje i od poslastice.

Ukoliko postite tu je za vas jedno vrhunsko jelo - hilandarske makarone koje monasi redovno prave u danima posta, a toliko je kremasto i jeftino da ne može da se poželi ništa bolje.

Ono što je tu sada za vas jeste jedan turski kolač "kunefe" - nešto božanstveno, ne može da se opiše rečima. Ne treba ni da se sumnja jer kada su u pitanju njihove domaćice znamo da kidaju kao i naše.

Voda i šećer u činiji za turski kolač "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Svi sastojci sa receptom:

koštunjavo voće - seckani, za posipanje (bademi, orasi ili pistaći)

kadaif - 250 grama (sirov)

Premazivanje tepsije maslacemfoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

sok od limuna - 2 kašike

mocarela - 300 grama

voda - 300 mililitara

Kadaig u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

maslac - 100 grama

šećer - 300 grama

Priprema:

Prvo se pravi sirup od šećera, soka od limuna i vode.

Kada ga spremite, odtavite da se ohladi.

Mocarela preko kadaifafoto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Zatim maslac otopite u posudi za pečenje. Kadaif se deli tako što ga trljate dlanovima, kako bi vazduh ušao između.

Pola kadaifa stavite preko istopljenog maslaca.

Prelivanje turskog kolača "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Pritiskajte tako da upije maslac.

Mocarela se iseče na tračice i stavlja se preko.

Na samom kraju se stavlja preostali kadaif. Blago se pritisne i peče se u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko pola sata.

Mora da dobije zlatkasto-braon boju.

Koštunjavo voće preko turskog kolača "kunefe"foto: Printscreen/Youtube/Super recepti

Kada se ispeče prelijte ga sa ohlađenim sirupom. Nekoliko minuta mešajte dok skroz ne upije sirup.

Preko stavite koštunjavo voće i poslužite dok je vruć.

Uživajte u ovakvom kolaču Turkinja koji ostavlja bez reči.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)