uuh, kakav je!
NAJBOLJI RECEPT ZA POSNI PODVARAK KOJI ĆE I GURMANI OBOŽAVATI: Naše bake znaju kako do punog stomaka - ukus kida
Podvarak je jedno od omiljenih domaćih jela
Decenijama unazad krasi trpeze širom Srbije, a može se pripremati na nekoliko načina. U doba posta prilagođena je verzija bez mesa, a sa krompirom. Luk i začini su ti koji će mu dati poseban šmek, a jelo će biti sito. Tu je i stara verzija mrsnog podvarka, koji takođe preporučujemo!
Srećna republika donosi vam starinski recept za podvarak bez mesa koji će mamiti na zalogaj više.
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa ribanca ili sečene glavice
1 glavica crnog luka
6 krompira srednje veličine
1 dl ulja
so
biber
šećer
mlevena paprika
Priprema:
Crni luk oljuštiti i naseći na kolutove. U dubljem tiganju popržimo ga na ulju dok ne postane staklast, a zatim dodamo kašičicu šećera da karamelizuje, a luk blago porumeni. Na tako pripremljen luk stavimo kupus kako bi se i on malo propržio (pet minuta), pa začinimo solju i biberom.
Zemljanu posudu ili tepsiju srednje veličine podmažemo uljem, pa rasporedimo polovinu kupusa. Krompire oljuštimo, blago posolimo i cele poslažemo po površini kupusa u tepsiji. Drugu polovinu kupusa rasporedimo preko krompira, pospemo kašičicom mlevene paprike, zalijemo šoljom tople vode, pokrijemo poklopcem ili aluminijumskom folijom, pa pečemo u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta. Skinemo poklopac, pouljimo jelo po površini i pečemo još 15-ak minuta dok ne porumeni. Ovako spremljen kupus služimo kao glavno jelo uz palentu ili domaći hleb.
Bonus video:
(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)