Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/Kuvajte sa Stašom

uuh, kakav je!

NAJBOLJI RECEPT ZA POSNI PODVARAK KOJI ĆE I GURMANI OBOŽAVATI: Naše bake znaju kako do punog stomaka - ukus kida

Podvarak je jedno od omiljenih domaćih jela

Objavljeno: 25.03.2024. 21:34h

Decenijama unazad krasi trpeze širom Srbije, a može se pripremati na nekoliko načina. U doba posta prilagođena je verzija bez mesa, a sa krompirom. Luk i začini su ti koji će mu dati poseban šmek, a jelo će biti sito. Tu je i stara verzija mrsnog podvarka, koji takođe preporučujemo!

Srećna republika donosi vam starinski recept za podvarak bez mesa koji će mamiti na zalogaj više.

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa ribanca ili sečene glavice

1 glavica crnog luka

6 krompira srednje veličine

1 dl ulja

so

biber

šećer

mlevena paprika

Priprema:

Crni luk oljuštiti i naseći na kolutove. U dubljem tiganju popržimo ga na ulju dok ne postane staklast, a zatim dodamo kašičicu šećera da karamelizuje, a luk blago porumeni. Na tako pripremljen luk stavimo kupus kako bi se i on malo propržio (pet minuta), pa začinimo solju i biberom.

Zemljanu posudu ili tepsiju srednje veličine podmažemo uljem, pa rasporedimo polovinu kupusa. Krompire oljuštimo, blago posolimo i cele poslažemo po površini kupusa u tepsiji. Drugu polovinu kupusa rasporedimo preko krompira, pospemo kašičicom mlevene paprike, zalijemo šoljom tople vode, pokrijemo poklopcem ili aluminijumskom folijom, pa pečemo u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta. Skinemo poklopac, pouljimo jelo po površini i pečemo još 15-ak minuta dok ne porumeni. Ovako spremljen kupus služimo kao glavno jelo uz palentu ili domaći hleb.

Bonus video:

(Espreso/srecnarepublika/prenela T.M.)