čarobno
ČAROBNE STARINSKE BUHTLE SA DŽEMOM - ORIGINALNI RECEPT: Staramajke su ih pravile da budu mekane kao duša
Recept za starinske, premekane buhtle sa džemom - nadev možete menjati po želji
Samo kada osetite miris iz rerne znaćete da ste pogodili u centar - pred vama je recept za neodoljve, predivne buhtle sa džemom. I ne bilo kakav, već onaj kakav je bio popularan u neko staro, dobro vreme.
Za pripremu nije potrebno puno vremena i truda, pa je to svakako dodatni plus u celoj priči.
Za ovu čarobnu poslasticu potrebni su vam sledeći sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 svež kvasac
1 jaje
2 žumanceta
100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
5 kašika šećera
300 ml mleka
pola kašičice soli
Za filovanje:
džem po izvoru
malo prah šećera
100 g otopljenog maslaca
Priprema:
U mlako mleko staviti malo šećera, kvasac i malo brašna i izmešati. Ostviti par minuta dok se ne uspenuša, a onda smesu dodati u brašno. Lagano promešajte pa dodajte 1 jaje, šećer, so i zamsite testo. Ostaviti ga sa narasta.
Kad poraste treba ga na pobrašnjenoj dasci razviti u rolat i onda seći komade široke oko 2 prsta. Rastanjiti ih i puniti džemom. Ako volite da budu punije onda stavljajte obilo džem, a ako ne volite da budete mnogo onda stavljajte po 1 malu kašičicu. Za ovu poslasticu koristite neki gušći džem da ne bi cureo napolje prilikom pečenja i jedenja.
Oblikujte testo u loptice, pa svaku umočite u rastopljeni maslac i ređajte u pleh jednu do druge. Ostavite između malo prostora da bi imale mesta da narastu i lepo se ispeku.
Kad ste poređali ceo pleh umutite žumanca i premažite buhtle odozgo. Onda ih pustite oko pola sata da malo narastu i stavite u rernu da se ispeku. Potrebno im je oko pola sata.
Nakon toga buhtle izvadite i ostavite ih da se malo prohlade. Zatim na kraju po njima pospite šećer u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)