Da li možete verovati da je ovo posni majonez?, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

recept

NAPRAVITE POSNI MAJONEZ ZA MANJE OD 15 MINUTA: Prostije od ovoga ne može, ZDRAV namaz od kog ide VODA NA USTA

Akvafaba se sjajna zamena za jaja jer je jeftina i dostupna

Objavljeno: 25.03.2024. 12:50h

Akvafaba predstavlja revolucionarno otkriće u kulinarskom svetu, naročito unutar veganske i vegetarijanske kuhinje, te među osobama koje imaju alergiju na jaja. Ova tečnost je ekonomična i lako dostupna alternativa za jaja za raznovrsne posne recepte za Uskršnji post koji je u toku.

Šta je zapravo akvafaba

Kao produkt kuvanja mahunarki, akvafaba je zapravo tečnost koja ostaje nakon što se grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebije i druge mahunarke skuvaju i ocede. Najčešće koristimo vodu od leblebija zbog njenog neutralnog ukusa i mirisa kao idealna zamena za jaja. Sadrži skrob i proteine, pružajući sve nutritivne benefite jednog jaja, ali bez kalorija, holesterola i masnoća. Akvafaba je posebno cenjena u bezglutenskoj ishrani zbog skroba iz mahunarki koji se često koristi u receptima bez glutena.

Važno je napomenuti da osobe s alergijama na određene mahunarke mogu biti alergične i na druge vrste. Takođe, kikiriki se takođe svrstava među mahunarke.

Leblebija je sve što vam trebafoto: Profimedia

Priprema akvafabe

Moguće je napraviti akvafabu kod kuće ili kupiti već pripremljenu u prodavnicama zdrave hrane. Za domaću akvafabu, postupak počinje namakanjem sirove leblebije preko noći, nakon čega se kuva s tri puta većom količinom vode. Nakon kuvanja, tečnost se pažljivo procedi, odstranjujući penu, dok se ne dobije gusta i lepljiva tekstura slična belancetu.

Zamena jaja u receptima

Akvafaba se može koristiti kao zamena za jaja u različitim receptima, bilo da je reč o slatkim ili slanim jelima. Osim akvafabe, postoje i druge posne zamene za jaja, kao što su čija semenke, banana, kikiriki puter, sok od jabuke i laneno seme.

Razmere zamene

Kada zamjenjujete jaja akvafabom, obično se koristi razmera 1 jaje za 3 kašike leblebijine vode. Za zamenu samo belanca, razmera je 1:2. U bezglutenskim receptima, gde brašno zahteva više tečnosti, preporučuje se razmera 1:4.

Skladištenje

Akvafaba se može čuvati u frižideru do četiri dana. Za duži rok trajanja, može se zamrznuti.

Vreme pripreme:

15 minuta

Sastojci:

  • 3 kašike vode od kuvanih leblebija (akvafaba)
  • 2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 prstohvat bibera
  • 2 kašike alkoholnog belog sirćeta (može i limunov sok)
  • 1-2 dl ulja (hladno ceđeno suncokretovo ili od koštica grožđa)

Priprema:

  • 1. U teglu stavite sve sastojke osim ulja.
  • 2. Blendirajte štapnim mikserpm koji ste ubacili skroz do dna tegle.
  • 3. Posle 30 sekundi smesa treba da se zabeli te polako dodajte ulje.
  • 4. Sve vreme miksajte, a lje dodajte malo-pomalo.
  • 5. Kad dobijete majonez, doterajte ukus ako je potrebno.
  • 6. Teglu zatvorte teglu i ostavite u frižider da se ohladi.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ 24 sedam/ Prenela I.O.)