Savršen desert italijanskih poslastičara, Foto: printscreen/ youtube/ RecipeTin Eats

savršeno

SRPKINJE SU POLUDELE ZA OVIM ITALIJANSKIM DESERTOM: Tradicionalne PROFITEROLE koje su nadmašile princes krofne

Profiterole se zapravo pripremaju veoma brzo i jednostavno, svako ko zna da pripremi princes krofne ovo će mu biti prelako, toliko su sočne da se same tope u ustima

Objavljeno: 25.03.2024. 10:40h

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom.

Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert profiterole, na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Potrebno je Za testo:

  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 punih kašika oštrog brašna T-400
  • 4 cela jaja

Za fil:

  • 350 ml mleka
  • 3 cela jaja
  • 3 kašike šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 3 kašike brašna
Način na koji možete poslužiti profiterolefoto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Za glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 50 g crne čokolade
  • 2–3 kašike mleka ili slatke pavlake

Priprema:

U šerpu stavite vodu i ulje da provre. Dodajte brašno i mešajte dok se sve ne sjedini. Pustite da se prohladi. Zasebno u činiju sipajte mleko pa postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje i mutite mikserom. U poslastičarski špric sipajte smesu pa istiskujte gomilice veličine oraha u pleh obložen papirom za pečenje.

Čokolada je neodoljivi dodatak ovom italijanskom desertufoto: Prinstcreen7Youtube/ Secerko's Kitchen

Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ostavite da se prohlade, a za to vreme pravite fil. Pomešajte prašak za puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre.

Mleku dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte par minuta, pa puding ohladite. Prohlađenom pudingu dodajte čvrsto umućen šlag. Sipajte u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje, pa odozdo utisnite u svaku profiterolu.

Na ringli zagrejte pavlaku, pa umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju prelijte profiterole mlakim čokoladnim prelivom i servirajte.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ Trpeza/ Prenela I.O.)