Namirnice koje ne treba čuvati u plastičnim posudama, Foto: Mike Ford / Alamy / Alamy / Profimedia

saznajte

OVU HRANU NI U LUDILU NEMOJTE ČUVATI U PLASTIČNIM POSUDAMA: Mnoge domaćice ih odmah pakuju, a tako se brže KVARE

Mnogi ljudi ostatke hrane od ručka ili sa slava čuvaju u plastičnim posudama u frižideru

Objavljeno: 24.03.2024. 17:11h

Takođe i kupljenu hranu u prodavnici odlažu u plastičen posude jer tako zauzimaju manje mesta. Ali ne može sva hrana da se čuva u plastičnim posudama, jer se u njima neki sastojci brže kvare.

Evo i šta ne trebate da čuvate u plastičnim posudama

Sir

Ako držite sir u zatvorenoj plastičnoj posudi duže od 3 dana, bakterije i gljivice počinju da se umnožavaju u njemu ubrzano. Ukus, aroma i tekstura će se pogoršati. Zbog toga ga je najbolje čuvati u staklenim ili keramičkim posudama ili foliji za hranu.

Salate

Posle praznika i slava ostaje dosta salata koje ljudi odlažu u frižider u plastičnim posudama, ali sveže povrće gubi većinu hranljivih materija u takvoj posudi. Pored toga, salate sa majonezom ne smete da odlažete na duži period. U zatvorenim plastičnim posudama bakterije se brže razmnožavaju.

Topla jela

Ne treba odmah odlagati sveže pripremljene supe, pire, variva i drugu toplu hranu. Mnoge vrste plastike ispuštaju toksične supstance kada se zagreju. Zbog toga je bolje da sačekate dok se ova jela ne ohlade, a zatim ih sipajte u plastične posude.

Bonus video:

(Espreso/srbijadanas/Sanja Belinić/prenela T.M.)