Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/KAZAN

obratite pažnju

OVU HRANU NIKAKO NE SMETE JESTI KADA SE OHLADI: Iako je nekima hladna ukusnija, može biti leglo ozbiljnih BAKTERIJA

Kada je reč o navikama u ishrani, mnogi ljudi imaju različite preferencije kada je reč o temperaturi hrane

Objavljeno: 24.03.2024. 16:15h

Dok neki vole da konzumiraju tople obroke, drugi uživaju i u hladnoj hrani.

Međutim, podgrevanje hrane može dovesti do gubitka nutritivnih vrednosti i promena u teksturi, ukusu i mirisu hrane.

Hladan krompir

Kao jednu od namirnica koje nikada ne bi trebalo jesti hladne, nutricionisti ističu krompire. Hladni krompir može izazvati probleme sa varenjem i izazvati bol u stomaku, dok se skrob iz krompira slabo vari kada je ohlađen. Zbog toga se savetuje izbegavanje hladnih jela od krompira.

Rizici od konzumiranja hladnog pirinča

Još jedna namirnica koju bi trebalo izbegavati u hladnom obliku je pirinač. Hladan pirinač može postati leglo patogenih bakterija, posebno ako se dugo čuva na sobnoj temperaturi. Stoga, preporučljivo je konzumirati pirinač uvek svežeg ili ga odmah čuvati u frižideru, prenosi "Mondo".

Važnost pravilne pripreme jaja

Kuvana jaja mogu se jesti kako topla, tako i hladna, ali je ključno da budu dobro skuvana kako bi se izbegle potencijalne bakterije. Ukoliko niste sigurni u svežinu ili ispravnu termičku obradu jaja, bolje je izbeći njihovo konzumiranje u sirovom ili hladnom obliku.

Opasnosti od konzumiranja hladnog mesa i ribe

Hladno meso i riba takođe predstavljaju potencijalni rizik od razvoja opasnih mikroorganizama. Pre konzumacije, preporučuje se zagrevanje ovih namirnica kako bi se smanjila mogućnost razmnožavanja bakterija i osigurala bezbednost hrane.

Uzimajući u obzir ove savete nutricionista, važno je voditi računa o načinu pripreme i konzumiranja određenih namirnica kako bismo osigurali ispravnu ishranu i očuvali nutritivne vrednosti hrane.

Bonus video:

(Espreso/republika/M.O./prenela T.M.)