savršen ukus i tekstura
STARINSKI RECEPT ZA NAJMEKŠU POGAČU KOJU ĆETE MESITI SVAKOG DANA: Mnogo bolja nego hleb - preukusna i vazdušasta
Mnogi su pred leto na dijetama i paze na ishranu, te izbegavaju hleb i druge namirnice za koje veruju da goje
Ipak, iako se pogača ne razlikuje mnogo od hleba po sastavu, ova priprema zahteva malo truda, ali ukus će vas naterati da prekršite svaku dijetu.
U nastavku pogledajte recept za najukusniju pogaču.
Sastojci:
250 mililitara mlakog mleka
10 grama suvog kvasca
kašika šećera
100 mililitara ulja
3 jajeta
550 grama mekog brašna
50 grama maslaca
so
susam
Priprema:
U činiji sjedinite brašno, mlako mleko i kvasac iz kesice. Potom dodajte jednu kašiku šećera i istom tom kašikom malo sjedinite testo. Ostavite tako 10 minuta. Dva jaja odvojite i iskoristite cela, i dodajte im jedno belance, a od trećeg samo žumance koji će vam trebati za kraj za premazivanje. Jaja dodajte brašnu kao i jednu kašiku soli i ponovo sve malo promešajte kašikom. Mešajte dok se ne sjedini smesa, a onda pospite brašno na radnu površinu, formirajte loptu od testa i premažite je uljem. Stavite u činiju, a onda pokrijte krpom i ostavite tako pola sata da naraste.
Testo prebacite na radnu površinu i ponovo premesite. Razvucite testo u duži valjak, a onda presecite na dva dela. Svaki deo rasklagijajte, prvo to uradite sa većim delom testa i premažite ga puterom ili margarinom. Potom ga urolajte u jednu tanku rolnicu. Od vrha secite makazama. Treba da dobijete pojedinačne rolnice koje ćete ređati tako što ćete ih naslanjati jednu na drugu u pleh koji je obložen papirom za pečenje, ali bi bilo bolje da imate dublju šerpu.
Kako treba rolati pogaču
Rolajte ka trakama i dobićete zanimljivu rolnicu koju ćete stavite u sredinu šerpe. Ako vam je ostalo testa, napavite lopticu koju ubacujete u sredinu. Premažite umućenim žumancetom i pospite susamom pogaču. Pecite je 25 minuta na 200 stepeni.
Bonus video:
(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela T.M.)