bombaaa
NAJKREMASTIJA POSLASTICA KOJU NIKO NE ODBIJA: Bugarski kolač "pijana kaluđerica" - kora prelivena sa sočnim sirupom
Bugarski kolač "pijana kakuđerica" je najkremastija poslastica koju niko ne odbija zbog kore koja je prelivena sočnim sirupom
Deca, a i odrasli sigurno iščekuju da im za ovaj vikend spremite neku poslasticu koja će se topiti u ustima.
Uvek su nam torte i kolači na prvom mestu, a posebno ako postoji baš neki povod za to.
Turkinje prave jedan izvrstan kolač koji nosi naziv "haremski san" - sočan, kremast, lagan...
Nema osobe koja se tome neće oduševiti, ali ne smemo da izostavimo ni jedan bugarski kolač "pijana kaluđerica" - kombinacija sastojaka ostavlja bez daha, a videćete i sami da vam jedan neće biti dovoljan.
Recept i sastojci su tu:
Za koru:
so - 1 prstohvat
jaja - 4
kakao - 1 supena kašika
ulje - 50 mililitara
brašno - 150 grama
šećer - 200 grama
prašak za pecivo - 1 kesica
vanila - 2 kesice
Za sirup:
prirodni kakao - 50 grama
voda - 500 mililitara
šećer - 200 grama
kravlji maslac - 50 grama
Način pripreme:
U dubljoj činiji razbijte četiri jaja i dobro ih umutite. Zatim u njih sipajte 50 mililitara ulja i sve dobro promešajte.
U drugoj posudi prosejte 150 grama brašna i jednu supenu kašiku kakaa.
Nakon toga u njih dodajte sve suve sastojke (so, šećer, prašak za pecivo i vanilu).
Sve sastojke dobro izmešajte i dodajte u umućena jaja i ulje.
Dobićete gusto testo za kolač koje treba da sipate u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kolač se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Da budete sigurni da je kora za kolač gotova proverite sa čačaklicom i ako je suva možete da izvadite iz rerne.
Dok se to peče, u manjoj šerpi istopite kravlji maslac, pa u njega dodajte 500 mililitara vode.
Sve dobro promešajte i ostavite 5-6 minuta da vri.
Kora čim bude gotova izvadite je iz rerne, svuda se izbocka sa čačkalicom, a onda se prelije vrućim sirupom.
Preliveni kolač ostavite 3-4 sata u frižideru.
Prijatno i uživajte u ovom kolaču Bugarki.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)