Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/VIKA-SIMPLE RECIPES

savet

U TESTO ZA PALAČINKE VIŽE NEĆETE DODAVATI KISELU VODU: Zbog NEOČEKIVANOG sastojka biće mekše nego ikada pre

Da bi svaki put ispale savršene, ovaj sastojak treba dodati u mešavinu za palačinke

Objavljeno: 22.03.2024. 10:57h > 10:59h

Bilo da odaberete slano ili slatko, sa plazmom i kajmakom, džemom ili sa sirom i pršutom, znajte da će palačinke biti savršene samo ako imate pravi recept.

Evo recepta za testo koji garantuje najmekše i nikad ukusnije palačinke.

Glavna tajna je u sodi bikarboni - samo mala količina će vam pomoći da uživate u omiljenoj poslastici čak i sledećeg dana.

Sastojci:

1 jaje 200 ml mleka 250 ml vode 200 grama brašna prstohvat soli 1/4 kašičice sode bikarbone 2 kašike ulja Ulje za premazivanje posuda

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

Pomešajte sve tečne sastojke, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smesu dobro umutiti da nema grudvica. Na kraju dodati ulje, pa sve ponovo izmešati.

Zagrejte tiganj za palačinke na maksimalnu temperaturu, pa je malo smanjite (7 od 9 delova). Ispecite palačinke, poređajte jednu na drugu, a jelo prekrijte gotovim palačinkama. Tako će duže ostati topli, a sutradan će biti isto tako mekani i ukusni.

Palačinke punite slatkim ili slanim filom po želji.

Ali zašto palačinke ponekad ispadnu čvrste, bez obzira koje sastojke stavljamo u testo?

Odgovor je jednostavan, a malo ko ga zna – jer ste predugo mesili testo!

Tako se najčešće varaju oni koji nemaju puno iskustva, smatrajući da treba da se potrude što više i da će tako palačinke biti bolje.

A istina je, u stvari, da dugo mućenje razvija više glutena u testu i čini palačinke žilavijim zbog toga.

Poenta je, dakle, u nečem sasvim drugom – umućena jaja treba umutiti viljuškom sa malo soli, dodati mleko pa brašno, pa izmešati tek toliko da masa bude jednolična.

Ostavite da odstoji kratko, pa dolijte vode po želji i neće biti grudvica i neće biti potrebno dugo mućenje.

Kada ih ispržite, palačinke će biti mekane „kao duša“.

Bonus video:

(Espreso/Novi.ba/Prenosi M.M.)