savet
U TESTO ZA PALAČINKE VIŽE NEĆETE DODAVATI KISELU VODU: Zbog NEOČEKIVANOG sastojka biće mekše nego ikada pre
Da bi svaki put ispale savršene, ovaj sastojak treba dodati u mešavinu za palačinke
Bilo da odaberete slano ili slatko, sa plazmom i kajmakom, džemom ili sa sirom i pršutom, znajte da će palačinke biti savršene samo ako imate pravi recept.
Evo recepta za testo koji garantuje najmekše i nikad ukusnije palačinke.
Glavna tajna je u sodi bikarboni - samo mala količina će vam pomoći da uživate u omiljenoj poslastici čak i sledećeg dana.
Sastojci:
1 jaje 200 ml mleka 250 ml vode 200 grama brašna prstohvat soli 1/4 kašičice sode bikarbone 2 kašike ulja Ulje za premazivanje posuda
Priprema:
Pomešajte sve tečne sastojke, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smesu dobro umutiti da nema grudvica. Na kraju dodati ulje, pa sve ponovo izmešati.
Zagrejte tiganj za palačinke na maksimalnu temperaturu, pa je malo smanjite (7 od 9 delova). Ispecite palačinke, poređajte jednu na drugu, a jelo prekrijte gotovim palačinkama. Tako će duže ostati topli, a sutradan će biti isto tako mekani i ukusni.
Palačinke punite slatkim ili slanim filom po želji.
Ali zašto palačinke ponekad ispadnu čvrste, bez obzira koje sastojke stavljamo u testo?
Odgovor je jednostavan, a malo ko ga zna – jer ste predugo mesili testo!
Tako se najčešće varaju oni koji nemaju puno iskustva, smatrajući da treba da se potrude što više i da će tako palačinke biti bolje.
A istina je, u stvari, da dugo mućenje razvija više glutena u testu i čini palačinke žilavijim zbog toga.
Poenta je, dakle, u nečem sasvim drugom – umućena jaja treba umutiti viljuškom sa malo soli, dodati mleko pa brašno, pa izmešati tek toliko da masa bude jednolična.
Ostavite da odstoji kratko, pa dolijte vode po želji i neće biti grudvica i neće biti potrebno dugo mućenje.
Kada ih ispržite, palačinke će biti mekane „kao duša“.
Bonus video:
(Espreso/Novi.ba/Prenosi M.M.)