ovo je božanstveno
NAJLEPŠA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Posna žito torta na vodi - kremasta i lagana sa jeftinim sastojcima
Posna žito torta na vodi je najlepša poslastica za Uskršnji post jer je ukusna i lagana sa jeftinim sastojcima
Uskršnji post je počeo u ponedeljak, a on je ujedno i najduži, traje čak sedam nedelja.
U toku tog perioda mnogima dobro dođe da u glavi imaju što više ideja za razna jela koja će spremati.
Ako do sada niste probali hilandarski krompir koji monasi prave, napravićete ga što pre jer je to nešto najbolje i svi će biti oduševljeni ukusom.
Osim slanih specijaliteta, ne smemo da izostavimo ni poslastice.
Pred vama je sada posna žito torta na vodi koja je jedna od najlepših, uopšte nećete osetiti da nije mrsna.
Lagana, preukusna, raskošna...
I oni koji ne poste će jesti kada vide koliko je dobra.
Sastojci i recept su tu:
mleveni orasi - 300 grama
pšenica - pola kilograma
muskantni orah - polovina sitno naseckanog
šećer - 300 grama
cimet - 5 grama
Način pripreme:
Prvo se skuva pšenica, tako što zrno treba da nabubri i bude mekano.
Čim se skuva procedite je, ali vodu nemojte da bacate.
Čim je prohladi, uzmite žito pa ga sameljite u mašini za meso.
U to se dodaje oko 250 grama mlevenih oraha, šećer, muskantni orah i cimet.
Zatim sve lepo umesite rukom.
Ako vidite da je previše suvo dodajte vodu u kojoj ste kuvali pšenicu.
Pre oblikovanja torte obavezno probajte, tako da sastojke možete da dodajete po svom ukusu.
Tortu lepo oblikujte, pa pospite mlevene orahe preko nje.
Uživajte u ovom slatkišu za Uskršnji post i prijatno.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs/Prenela: N.J)