Mladenčići, Foto: Printscreen/youtube/ Milica Mihailović

ispoštujte tradiciju

STARINSKI RECEPT ZA MLADENČIĆE KOJE ŽENE OBAVEZNO TREBA DA UMESE SUTRA: Kolač koji se decenijama pravi za MLADENCE

Žene ustaju rano 22. marta i mese četrdeset kolačića, kao uspomenu na smrt četrdeset Mučenika Sevastiljskih, peku ih i premazuju medom

Objavljeno: 21.03.2024. 17:21h

U domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće. Mladenčići su vrlo jednostavni kolačići, koji se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, iako mesta za improvizaciju uvek ima, te ih po želji možete obogatiti ili ukrasiti dodatnim sastojcima. Napravite ih po ovom receptu i uživajte u ukusu sa svojom dragom osobom.

Sastojci:

1/2 l kisela voda

1 parče kvasca

200 ml ulja

100 g šećera

brašno po potrebi

sok od 1 limuna i korica

med

orasi

Piprema:

Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.

Ujutru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom. Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/Marija Brčić/prenela T.M.)