Da li se ulje dodaje u vodu dok kuvamo testeninu?, Foto: Printscreen Youtube/My kitchen Tanja

savet

ČUVENI KUVAR OTRKIO DA LI TREBA DODATI ULJE U VODU: Poštujte ovu CAKU i imaćete pravu italijansku TESTENINU

Kad voda provri dodaje se so, a zatim se dodaje testenina, nakon ovoga sledi ključna stvar da li treba dodati ulje uproključalu vodu ili ne?

Objavljeno: 21.03.2024. 11:56h

Za početak, potrebno je mnogo vode, što znači pet do šest litara vode za pola kilograma testenine.

- Ako ne koristite dovoljno vode, testenina će postati gumena jer njeni prirodni skrobovi nisu pravilno razređeni. Dodavanje soli je obavezno! Voda u kojoj se kuva pasta treba da bude slana kao more, otkrila je profesionalni kuvar i italijanski stručnjak za hranu Ketrin.

Treba li dodati ulje u vodu sa testeninom?

Nemojte dodavati ulje dok kuvate pastufoto: Youtube printscreen

- Nemojte dodavati ulje! Umesto toga, promešajte testeninu odmah nakon što je stavite u ključalu vodu kako biste sprečili da se zalepi za dno tiganja i jedno za drugo. Dodavanje ulja samo će obložiti testeninu i sos se neće dobro zalepiti za nju“, upozorila je ona.

Čuvena američka kuvarica istarskih korena, specijalizovana za italijansku i italijansko-američku kuhinju, Lidija Bastijanič, rekla je jasno i glasno: - Nemojte – ponavljam, nemojte – dodavati ulje u vodu za kuvanje testenine! To je naređenje!.

Ona je objasnila da dodavanje ulja u vodu može učiniti testeninu lepljivom jer će se ulje odvojiti od nje tokom kuvanja. Osim toga, prilikom ceđenja, ulje će se isprati i sa sobom poneti sav skrob. „Povremeno mešanje testenine pomoći će da se ne zalepi“, otkrila je Lidija.

Testeninu ne treba ispirati vodom jer će postati lepljivafoto: Profimedia

Za mnoge ljude vreme kuvanja testenine zadaje glavobolju, a najbolje je ne pratiti vreme koje je naznačeno na pakovanju testenine, morate probati, prenosi Net.hr. Ako je mekana i ne deluje sirova, ali je i dalje čvrsta, odnosno „al dente“ – gotovo je!

Poznati italijanski kuvari kažu da testeninu ne treba ispirati vodom, jer ćete tako ukloniti skrob iz nje, a onda neće upijati sos koji ste skuvali. Dakle, samo dobro procedite i dodajte u činiju sa sosom, dobro promešajte i to je to.

BONUS VIDEO:

(Espreso/ N1/ Prenela I.O.)