recept
STARE DOMAĆICE OTKRIVAJU 3 POSNA RECEPTA ZA SAVRŠENU VEČERU: Toliko su LAKI ZA PRIPREMU da uspevaju i POČETNICIMA
3 posna recepta za večeru koja ćete nastaviti da spremate i kad prođe post
Post uključuje uzdržavanje od određene hrane i pića tokom određenog perioda. Postoji mnogo različitih vrsta posta, a najčešći je uzdržavanje od mesa i mlečnih proizvoda.
Nudimo vam 3 različita posna jela koje smo odabrali, svi recepti su jednostavni za pripremu.
Pohovani fileti ribe u pivu – posno
Ukoliko volite filete, bilo da su od oslića ili soma, ali i bilo koje druge ribe u vreme posta i to pohovane ovaj način je onda pravi za vas. Pohovanjem dobijamo na količini pa tako i sa malo ribe spremićete večeru uz neko povrće.
Sastojci:
- 1 kg ribljih fileta
- 400 ml piva
- 8 kašika brašna
- kašičica soli
- 2 – 3 kašike ulja
- brašno
- prezla
- i ko voli susam i lan
Priprema:
Fileti bi trebalo da su poluzaledjeni. U toku pečenja će oni ispustiti vodu ali neće svu i tako će ostati sočni. Pivu dodati brašno i so pa dobro umutiti da nema grudvica.
Masa treba da je redja, kao za pelečinke. Ako je pregusta onda će previše te smese da se zalepi za filet, a sa njom i previše prezle i onda dobijamo na kraju samo poh i jako malo ribe. Znači, redja smesa. Filete posolimo sa jedne strane, dok se zagreje ulje fileti odstoje posoljeni.
Uvaljati svaki filet u brašno, pa u smesu sa pivom i onda u prezlu kojoj smo po želji dodali susam i lan. Spuštati u zagrejano ulje i peći sa obe strane dok ne porumene.
Idealno se slaže uz ove filete pirinač sa povrćem i limunom, prijatno!
Pljeskavice od ribe
Za pljeskavice od ribe se koristi nekvalitetna riba poput bele ribe i onih riba koje imaju sitne i mekane kosti.
Sastojci:
- 1 kg mlevene ribe
- 1 ravna kašika suvog začina
- 1 puna kašičica bibera
- 1 ravna kašičica belog luka u granulama
- 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
- 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
- 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu
- na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
- 4 kašike prezle ( hlebne mrvice )
- na vrh kašičice sode bikarbone
Priprema:
Riba ako je poluzaledjena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke. Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.
Dodatak fanta za riblju čorbu je jedna mala magija mog tate i sa njim su pljeskavice neuporedivo bolje nego bez, zato je količina paprike i soli smanjena, ili je uopšte nema, jer dodajemo njega.
Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.
Zagrejati ulje u tiganju pa uzimati masu za pljeske, oblikovati kuglu izmedju dlanova, pa onda spljoštiti po sredini, tako da bude svuda jednake debljine. One ce se pri prečenju na sredini malo naduvati.
Peći na srednjoj vatri, paziti da ih ne spržite okolo. Pečene ocediti na ubrus i poslužiti na primer uz krompir salatu ili neki drugi prilog uz ribu. Uživajte pirijatno!
Sočni krompir iz rerne
Krompir iz rerne uz dodatak luka, babure paprike i šargarepe. Sočan i preukusan krompir uz minimum truda. Idealan uz bilo koju vrstu mesa, kao posno jelo ili prilog bilo kojem jelu.
Sastojci:
- 1 – 1,2 kg krompira
- 1 glavica crnog luka
- 1 babura paprika
- 1 šargarepa
- 100 ml ulja
- 1 kašika suvog začina
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice belog luka u granulama ili nekoliko čenova sitno iseckanog svežeg belog luka
- 1 kašičica sušenog peršunovog lista
- voda ( objasniću u pripremi koliko jer nema tačne mere )
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 220 stepeni. Očistiti krompir i iseći na kockice kao za jedan zalogaj. Staviti u tepsiju pa dodati na kriške isečen crni luk. Preko narendati na krupno rende šargarepu i sitno iseckati papriku.
Posuti začinima, preliti uljem pa naliti čašu vode i sve rukom izmešati, tako dakrompir, luka i šargarepe bude po celoj tepsiji i bude gusto “načičkan”. Treba vam dublji srednji pleh, keramička ili vatrostalna posuda. Doliti vode tako da sav krompir ogrezne ( bude u vodi ) ali da ne preliva preko krompira previše.
Staviti da se peče nekih 30 minuta pa promešati kašikom i vratiti da se peče sve dok odgore ne počne da rumeni, a vode i ulja ima otprilike 1cm visine. Tada je gotov. Može da ostane u rerni do posluženja jer neće biti suv, a zadržaće sočan ukus jer će ulja i vode biti dovoljno uz povrće.
BONUS VIDEO:
(Espreso/ Domaći recepti/ Prenela I.O.)