fenomenalno
NAJFINIJE TRADICIONALNE TURSKE KROFNICE: Mali zalogaji raja - dugo čuvana tajna Osmanskog carstva (RECEPT)
Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja, a kad ih spremite shvatićete zašto je tako
U palatama u Osmanskom carstvu često je na meniju bila lokma. Ukoliko ne znate šta je to, u pitanju je testo koje liči na krofne preko kojeg se preliva jednostavan, ali preukusan sirup.
Ove turske krofnice osvajaju na prvi zalogaj.
Ono što je zanimljive je to da je recept držao u tajnosti i tek u 20. veku je postao tradicionalni dezert.
Lokma je tursko prženo testo nalik krofnama koje je preliveno jednostavnim sirupom.
Ova ukusna poslastica je posebno popularna u zapadnoj Turskoj, i često se pripremala u palatama Osmanskog carstva.
Na turskom reč lokma označava male zalogaje raja, a čim probate biće vam sve jasno.
Sastojci:
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 1/4 šolje tople vode
2 šolje plus 2 kašike brašna
1 kašičica soli
Ulje za prženje
Za sirup
3 šolje šećera
1 1/3 šolje vode
2 kašike limunovog soka
Priprema
- U posudu stavite kvasac i šećer u toplu vodu. Mešati dok se ne rastvori. Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta.
- U srednjoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte kvasac i vodu i mešajte dok ne dobijete testo.
- Pokrijte i stavite na toplo mesto i ostavite da odmori sat, sat i po ili dok se ne udvostruči.
- Potom zagrejte ulje i pržite krofnice oko dva minuta sa svake strane ili dok svaka strana ne dobije zlatnobraon boju.
- Sve ispržene krofne stavljajte na papirni ubrus.
- Da biste napravili sirup, otprilike 20 minuta pre prženja testa, pomešajte sve sastojke u šerpi na srednjoj vatri dok se šećer ne rastvori.
- Pustite da provri, a zatim ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 10 do 15 minuta, dok ne dobije konzistenciju sirupa. Nemojte često mešati jer će šećer zamutiti sirup.
- Krofnice prelijte sirupom i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)