SJAJNA IDEJA
ZA USKRŠNJI POST NEMA SAVRŠENIJE MUSAKE: Ne pravi se sa tikvicama, ulepšajte ove dane nečim novim (RECEPT)
Sjajan recept za posnu musaku sa pečurkama
Mnoge domaćice su spremne dočekale ovogodišnji Uskršnji post, oslanjujući se na tradicionalna jela koje spremaju svake godine, ali nikad nije na odmet i da se proba nešto malo drugačije.
Musaka je jedna od fantastičnih ideja i to ona, naravno, bez mlevenog mesa. Čak i bez njega ukus može biti fenomenalan, a pored toga je i veoma izdašna.
Postoji mnogo varijanti recepta, a jedan od zapostavljenih je posna ili veganska musaka, a zamena za mrsne sastojke su pečurke i sos.
Tako se može iskoristiti kupovni vorčester sos, ali je još bolje da napravite domaći.
Sastojci:
6 krompira
1 pakovanje šampinjona
2 šargarepe
pola ljute papričice
3 čena belog luka
šaka pirinča
so i biber po ukusu
voda po potrebi
vorčester sos
Priprema
Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa sitno iseckajte šargarepu.
Šampinjone dobro operite i isecite na listove.
Potom pokvasite dno vatrostalne posude, pa poređajte začinjene kriške krompira, preko naređajte šampinjone i šargarepu, sipajte so i biber, zatim ubacite sitno seckan beli luk i kolutiće papričice. Završite još jednim redom krompira i posolite i pobiberite po ukusu.
Potom prelijte vorčester sosom i dodajte vodu po potrebi i ukusu.
Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite najmanje pola sata u rerni zagrejanoj na 250 stepeni.
Ako želite vrh musake bude hrskav, kad bude gotovo skinite foliju, a ako biste radije da gornji sloj ostane mekan, ostavite foliju još neko vreme.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)