Zalivena pita sa sirom - turski recept, Foto: Printscreen/Youtube/Turkseed Chef

rapsodija ukusa

NAJSOČNIJA ZALIVENA PITA SA SIROM PO NAJFINIJEM TURSKOM RECEPTU: Topi se pod nepcima, a za pravljenje nema prostije

Recept za tursku zalivenu pitu sa sirom inspirisanu burekom

Objavljeno: 20.03.2024. 12:15h

Nema ko na ne voli pite i bureke, i zbog ukusa, ali i zbog zasitnosti kakvu pružaju. Takođe, nije ni previše komplikovano napraviti ih, pa su čest izbor domaćica u brojnim državama regiona i sveta.

A sve postoje dodatno prostije ukoliko se odlučite za gotove kore, a izbor kvalitenih na pijacama i u marketima je velik. Mogu se nabaviti i ona prave domaće, kakve su pravile naše stare.

Pred vama je jedan vrlo jednostavan recept za zalivenu pitu koja se pravi časkom, za koju nije potrebna nikakva posebna kulinarska veština.

Sastojci:

pakovanje gotovih kora

2 jajeta

5 kašika ulja

250 grama sitnog slanog sira

2 decilitra mleka

1 decilitar jogurt

so po ukusu

Priprema

Uključiti rernu na 180 stepeni.

U dubljoj činiji umutiti jaja, pa im dodati mleko, jogurt, ulje, pa posoliti po ukusu (obratite pažnju na to koliko je slan sir) i dobro pomešati.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Potom podmazati pleh uljem i staviti jednu koru za pitu. Na nju sipati tri kašike pripremljenog fila i razmazati po celoj kori, pa ponavljati dok se ne potroše sve kore.

Zatim iseći na kocke, pa preliti ostatkom fila.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata.

Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)