rapsodija ukusa
NAJSOČNIJA ZALIVENA PITA SA SIROM PO NAJFINIJEM TURSKOM RECEPTU: Topi se pod nepcima, a za pravljenje nema prostije
Recept za tursku zalivenu pitu sa sirom inspirisanu burekom
Nema ko na ne voli pite i bureke, i zbog ukusa, ali i zbog zasitnosti kakvu pružaju. Takođe, nije ni previše komplikovano napraviti ih, pa su čest izbor domaćica u brojnim državama regiona i sveta.
A sve postoje dodatno prostije ukoliko se odlučite za gotove kore, a izbor kvalitenih na pijacama i u marketima je velik. Mogu se nabaviti i ona prave domaće, kakve su pravile naše stare.
Pred vama je jedan vrlo jednostavan recept za zalivenu pitu koja se pravi časkom, za koju nije potrebna nikakva posebna kulinarska veština.
Sastojci:
pakovanje gotovih kora
2 jajeta
5 kašika ulja
250 grama sitnog slanog sira
2 decilitra mleka
1 decilitar jogurt
so po ukusu
Priprema
Uključiti rernu na 180 stepeni.
U dubljoj činiji umutiti jaja, pa im dodati mleko, jogurt, ulje, pa posoliti po ukusu (obratite pažnju na to koliko je slan sir) i dobro pomešati.
Potom podmazati pleh uljem i staviti jednu koru za pitu. Na nju sipati tri kašike pripremljenog fila i razmazati po celoj kori, pa ponavljati dok se ne potroše sve kore.
Zatim iseći na kocke, pa preliti ostatkom fila.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata.
Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/Preneo: V.Š)