pažnja
OVA POSNA NAMIRNICA IZAZIVA INFEKCIJU KOJA VAS MOŽE UBITI: Kontaminirana je SMRTONOSNIM bakterijama, jedan već UMRO
U martu ove godine, jedan Britanac je preminuo nakon što je oboleo od listerije.
Izdato je hitno upozorenje za sve ljubitelje ribe, a posebno za one koji se pridržavaju aktuelnog posta, ova hrana može biti jako opasna i dovesti do fatalnih posledica!
Dimljena riba - poput dimljenog lososa ili pastrmke - može biti kontaminirana potencijalno smrtonosnim bakterijama listerije.
Listerija može izazvati listeriozu, retku infekciju koja može biti smrtonosna za ljude u grupama visokog rizika.
Listerioza je posebno opasna za trudnice, osobe sa zdravstvenim problemima ili za imunosupresivine i osobe starije od 65 godina.
Ona takođe može da kontaminira drugu hranu, uključujući prethodno kuvano meso, školjke, meke sireve i paštete - između ostalog. Kako toplota ubija listeriju, oni koji su u opasnosti treba da obezbede da se sva hrana pravilno priprema, upozorava Agencija za standarde hrane.
Od 2020. godine zabeleženo je 19 slučajeva obolelih od listerioze. U 2019. godini, epidemija - povezana sa sendvičima i salatama - ubila je šest ljudi, prema statistikama Gov.uk.
U martu ove godine, jedan Britanac je preminuo nakon što je oboleo od listerije.
Rizične grupe
Profesor Saher Garbia, privremeni zamenik direktora za gastrointestinalne infekcije i bezbednost hrane u Agenciji za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), rekao je: - Infekcija listerijom kod većine ljudi obično je ili neprimećena ili može izazvati veoma blage gastrointestinalne bolesti.
- Međutim, može imati ozbiljnije posledice za neke ljude, posebno one sa već postojećim zdravstvenim stanjima koja izazivaju oslabljen imunitet, a posebno su u riziku trudnice, koje imaju povećan rizik od razvoja listerioze za oko 20 puta.
Na žalost, ovo oboljenje može dovesti do pobačaja, mrtvorođenosti ili teške bolesti kod novorođenih beba. Trećina zaraženih slučajeva trudnica u 2019. rezultirala je mrtvorođenim ili pobačajem u Engleskoj i Velsu.
Ozbiljnije infekcije kao što su teška sepsa i meningitis mogu se razviti kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili onih starijih od 65 godina. Ljudi sa rakom, transplantacijom organa, HIV-om ili uzimanjem oralnih steroida su samo neke od drugih ranjivih grupa.
Stopa smrtnosti od teške listerioze, koja pogađa osobe sa većim rizikom, iznosi 20 do 30 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
Simptomi na koje treba obratiti pažnju
Za većinu ljudi listerioza je blaga bolest koja sama prolazi.
Možda ćete doživeti sledeće simptome:
Visoka temperatura - 38C ili više
Bolovi
Jeza
Osećati se slabi i bolesno
dijareja
Znaci ozbiljnije infekcije uključuju:
Ukočen vrat
Konfuzija
Gubitak ravnoteže
Konvulzije
Trudnice takođe mogu imati:
Bol u stomaku
Beba se kreće manje nego obično
Pravilna priprema hrane
Ova bakterija posebno je opasna u vreme postova kada se pretežno jede riba, jer je jedan od oblika njene konzumacije dimljena ili sušena riba, te je ona posebno rizična. Ali, iako je bakterija listerija široko rasprostranjena u životnoj sredini i može kontaminirati hranu na niskim temperaturama, uništava se kuvanjem.
Stoga je veća verovatnoća da će hrana kojoj nije potrebno kuvanje nositi smrtonosnu bakteriju ili ona koja nije prošla jaku termičku obradu.
Prethodne epidemije su bile povezane sa hladnim mesom i unapred pripremljenim sendvičima.
U 2019. godini došlo je do značajne epidemije listerije u bolnicama NHS-a uzrokovane kontaminiranim sendvičima, što je dovelo do smrti sedam ljudi.
Najčešće vrste dimljene ribe su losos i skuša.
Profesor Garbija je rekao: - Postoje određene namirnice koje su rizičnije. U svetlu ove epidemije, savetujemo trudnicama i ugroženim osobama da temeljno kuvaju dimljenu ribu pre nego što je jedu.
Tina Poter, šef odeljenja za incidente FSA, rekla je: - Podsećamo ljude koji su ranjivi na infekciju listerijom na rizike konzumiranja dimljene ribe i tražimo od njih da se uvere da je dimljena riba uvek temeljno kuvana, uključujući i kada se služi kao deo jela koja se inače ne kuvaju.
- Ljudi ne moraju da izbegavaju ove proizvode, ali treba da obezbede da se rizici smanje što je više moguće.
(Espreso/Srbija Danas/Prenela PV..)