Ilustracija, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Piatto

nema im ravnih

ORIGINALNI RECEPT ZA PRAVU ITALIJANSKU KARBONARU MORATE IMATI: Bitna su 3 sastojka za ukus kao iz restorana

Karbonara je jedno od najpoznatijih italijanskih jela, a mnogi srpski restorani je spremaju pogrešno

Objavljeno: 19.03.2024. 22:31h > 22:40h

Kod nas se za pripremu karbonare koristi pavlaka za kuvanje, a Italijani nikako to ne preporučuju. Originalna karbonara se priprema sa jajima, parmezanom i pančetom. Ako možete da pronađe guanćale, onda je još bolje to da koristite.

Sastojci:

200 g špageta

200 g guanćale (pančeta ili slanina)

2 jajeta

1 žumance

rendani parmezan

Recept za originalnu italijansku karbonaru:

Skuvajte špagete

U šerpu sa ključalom vodom koju ste posolili dodajte špagete. Kuvajte ih prema uputsvu na pakovanju, ali nemojte da sipate ulje. Samo povremeno promešajte.

Napravite sos

U tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu ili pančetu (najbolje bi bilo da možete da nađete guanćale). Kada se slanina isprži sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U posudi umutute jaja sa žumacetom, parmezanom i biberom.

Napravite karbonaru

Izvadite slaninu iz tiganja, pa dodajte špagete, vratite slaninu i sipajte umak sa jajima. Dobro promešajte i ostavite na šporetu 3 mintua. Jaja ne smeju da se skuvaju.

Bonus video:

(Espreso/stvarukusa/S.B./prenela T.M.)