kida za sve pare
NAJLEPŠA POSLASTICA SA ORASIMA, KOKOSOM I ČOKOLADOM: Turski kolač "padišahov" - recept koji je skroz zaboravljen
Turski kolač "padišahov" je najlepša poslastica sa orasima, kokosom i čokoladom, a recept je skroz zaboravljen
Tek je počela radna nedelja, a vi sigurno već sada razmišljate koji slatkiš ćete svojim ukućanima spremiti za vikend.
Razne torte, a i kolači su nam uvek u mislima.
Ako ste krenuli da postite, za vas je tu jedan kolač sa rendanim jabukama koji se topi u ustima, a priprema je izuzetno brza.
Naravno, oni koje ne poste, moći će da uživaju u jednom turskom kolaču koji nosi naziv "padišahov" - kremasta poslastica kakvu samo možete da poželite da spremite.
Poješće se dok trepnete, jer ukus sa orasima, kokosom i čokoladom ne može da se opiše rečima.
Tu su sastojci i recept:
Za koru:
kakao - 2 supene kašike
jaja - 4
prašak za pecivo - 2/3 kesice
šećer - 8 supenih kašika
sveže mleko - 20 supenih kašika
ulje - 7 supenih kašika
Za fil:
maslac - 125 g
sveže mleko - 800 ml
puding - vanila (2 kesice)
šećer - 6 supenih kašika
Još je potrebno:
orasi - mleveni, po želji
čokolada - bela i crna, za dekoraciju
Priprema:
Prvo se umute šečer i jaja, dodaju se mleko i ulje, pa na kraju sipate sve suve sastojke.
Zatim se sve promeša, sipa u pleh, prečnika (30 cm), na papir za pečenje.
Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Čim se kora ohladi, iscite je na dva dela, a oblike vadite pomoću čaše.
Za fil prvo skuvajte puding ( mleko rastvorite sa kesicom po uputstvu), a preostalo mleko stavite u šerpu da se zagreje.
Kada provri sipajte razmućen puding i kuvajte dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi, a onda dodajte maslac, mešajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Između dva kruga od kore se stavlja fil.
Sa strane se uvalja u mlevene orahe ili kokosovo brašno.
Na kraju ukrasite istopljenom čokoladom.
Uživajte u ovom kolaču.
Sigurni smo da Turkinje ovo prave na izvrstan način.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)